26 Ιούλιος 2017, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2017, 17:54

Κεφίρ: Tο ρόφημα της μακροζωίας από τον Καύκασο που λατρεύουν και οι Πόντιοι

  • Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
    Σημαντική πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ένα σύνθετο μίγμα μικροοργανισμών που οι κάτοικοι στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή το εμπιστεύονται αιώνες τώρα, τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τη Δύση και για πολλούς έχει γίνει απαραίτητο όσο το γάλα.

Το κεφίρ, δεν είναι παρά ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που παράγεται με κόκκους κεφίρ και οποιοδήποτε τύπο γάλακτος.  

Οι Πόντιοι το έπιναν και το πίνουν σχεδόν από πάντα. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τους υπόλοιπους Έλληνες ή άλλους λαούς της Δύσης.

Γιατί κεφίρ
Σήμερα το κεφίρ, που περιέχει τουλάχιστον 11 προβιοτικά, καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, βιταμίνες όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ το κεφίρ αναπτύσσεται μέσα στο γάλα, θεωρείται κατάλληλο για όλους όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επειδή ακριβώς χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα για να αναπαραχθεί.

Διατροφικές μελέτες έχουν δείξει πως πρόκειται για ισορροπημένη τροφή που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το έντερο και να προλαμβάνει τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Συνιστάται για παιδιά, εγκύους και μητέρες που θηλάζουν καθώς βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ έχει διουρητικές ιδιότητες. Το κεφίρ είναι κατάλληλο για δίαιτα καθώς έχει λίγα λιπαρά και θερμίδες, αρκεί να σου αρέσει η γεύση του. Το κεφίρ μπορεί κανείς να το αγοράσει από τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή να το φτιάξει μόνος του. Συνταγές για το κεφίρ μπορείτε να βρείτε εδώ