25 Ιούλιος 2017, 15:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2017, 15:40

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Μην εκνευρίζεστε για τους S-400 που αγοράζουμε

  • Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν βίζα σε κυβερνητικό κλιμάκιο από την Τουρκία
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Μια ιδιότυπη συνέχεια στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στον Κόλπο. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400, ότι εκβιάζουν την Τουρκία, και ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία.

«Δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, και επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πώλησης έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί.

Πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απόκτησης των συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Yeni Şafak επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν τη χώρα να αγοράσει τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, και χαρακτηρίζει την αμερικανική στάση «κακοπροαίρετη και εκβιαστική». Οι Αμερικανοί, λέει το δημοσίευμα, τονίζουν στην Άγκυρα ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενταχθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, και υπενθυμίζουν ότι τα συστήματα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.

Οι Patriot θεωρούνται ακριβοί σε σχέση με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ από την αμερικανική πλευρά δεν ικανοποιείται η απαίτηση για μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απαιτούν οι Τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία εμπλοκή, θέλουν πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση, όπως και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγορασθούν νέα, εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.