24 Ιούλιος 2017, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2017, 11:49

Τσίπρας: Έχω κάνει μεγάλα λάθη, δεν είχα εμπειρία ή αίσθηση

  • Συναντήσεις Τσίπρα με Ζάεφ και Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου για τα δυτικά Βαλκάνια
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, κυρίως λόγω της παραδοχής ότι έκανε «μεγάλα λάθη», παραχώρησε στον Guardian ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δίνοντας και μια έμμεση απάντηση στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη είπε χαρακτηριστικά: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν η επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Τσίπρας: Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στη βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι ο πρώην υπουργός προσπαθεί να γράψει ιστορία με άλλον τρόπο. «Ίσως έχει έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν αλήθειες. Όταν φτάσαμε στο σημείο να δούμε αυτό που παρουσίασε ως Plan Β που ήταν τόσο θολό που δεν άξιζε καν να το συζητήσουμε. Ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό», σημείωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας, και πρόσθεσε ότι πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. «Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί, και αυτό συνέβη», συμπλήρωσε. Αν και αναγνωρίζει ότι αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η σύγκρουση –όπως είχε δοθεί και με τη λαϊκή εντολή–, αλλά η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι. «Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία; Τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας παρατηρεί ότι έχει καταφέρει να πείσει πολλούς για την αναγκαιότητα των δύσκολων πολιτικών («σαν το χάπι που πρέπει κάποιος να πάρει»), σε βαθμό που το λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» να είναι πλέον παρελθόν.