22 Ιούλιος 2017, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2017, 10:46

Προσοχή! Μην τρώτε το ρύζι που περίσσεψε

  • Προσοχή! Μην τρώτε το ρύζι που περίσσεψε

Παρ΄ ότι είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο να κρατάμε το ρύζι που μαγειρέψαμε και για την επόμενη μέρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια πρακτική μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες της μεγαλύτερης βρετανικής ιστοσελίδας για την υγεία NHS choices, η κατανάλωση ρυζιού μια ημέρα μετά το μαγείρεμά του και εφόσον δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τροφική δηλητηρίαση.

Το ωμό ρύζι περιέχει συχνά σπόρια ενός κλώνου βακτηρίου, τα οποία είναι ικανά να αναπαραχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της NHS choices.

Μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν ακόμα και όταν το ρύζι μαγειρεύεται. Πιο συγκεκριμένα, όταν αυτό μένει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια, να πολλαπλασιαστούν και να παράξουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.

Γι΄ αυτό το λόγο συστήνουν να καταναλώνουμε το ρύζι την ώρα που το μαγειρεύουμε. Αν αυτό είναι ανέφικτο και θα πρέπει να μαγειρέψουμε το ρύζι από την προηγούμενη μέρα, είναι επιβεβλημένο να το φυλάξουμε, το αργότερο μια ώρα μετά, σε μέρος δροσερό. Παράλληλα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και στο ψυγείο, το ρύζι δεν μπορεί να συντηρηθεί παραπάνω από μία μέρα και οπωσδήποτε δεν πρέπει να ζεσταθεί παραπάνω από μια φορά.

Πηγή: Protothema.gr