21 Ιούλιος 2017, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2017, 14:21

Θερίζει ο καρκίνος στην Πτολεμαΐδα – Στο 30,5% τα κρούσματα

  • Θερίζει ο καρκίνος στην Πτολεμαΐδα – Στο 30,5% τα κρούσματα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα σε άλλες αιτίες, αναλογία που μεταφράζεται σε ποσοστό 30,5% θανάτων από καρκίνο.

Τα κρούσματα είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και κάθε 10ετία αυξάνονται γεωμετρικά!

Η είδηση δεν είναι άγνωστη, ούτε και πλέον αποτελεί... είδηση για τους κατοίκους της περιοχής που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη. Ωστόσο όπως έγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) Σταύρος Γιαννακίδης σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την πρόσθετη επιβάρυνση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ».

Μεγαλύτερη η αύξηση στους νεότερους
Ο Σταύρος Γιαννακίδης, στην επιστολή του, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με δύο ογκολόγους-παθολόγους, προσθέτοντας ότι «μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή.»

Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του Μποδοσάκειου, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως η Παθολογική Κλινική με 37 κλίνες λειτουργεί με τρεις παθολόγους, ότι έχει διοριστεί και διευθυντής παθολόγος και από το 2008 λειτουργεί τμήμα Ογκολογίας-Χημειοθεραπείας με έναν επιμελητή Α' παθολόγο-ογκολόγο και μια επικουρική παθολόγο. Τον Φεβρουάριο του 2017 διορίστηκε επικουρικός παθολόγος-ογκολόγος επιμελητής Β'. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Σταύρος Γιαννακίδης, ο μόνιμος παθολόγος ογκολόγος και η επικουρική παθολόγος διορίστηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος.