20 Ιούλιος 2017, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2017, 21:52

Πότε οι ελιές στο δέρμα είναι επικίνδυνες – Τα σημάδια

  • Πότε οι ελιές στο δέρμα είναι επικίνδυνες – Τα σημάδια

Οι ελιές του δέρματος –εμφανίζονται λόγω κληρονομικότητας ή λόγω ορμονικών αλλαγών– αν και γενικότερα δεν προκαλούν ανησυχία, δεν είναι όλες αθώες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος.

Στην περίπτωση αυτή, η κατά τα άλλα χαριτωμένη ελιά του δέρματος αρχίζει να αναπτύσσει μελάνωμα, που εμφανίζεται ως μια μαύρη συνήθως ελιά, η οποία έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδη και μεγαλώνει γρήγορα.

Η Στέφανι Γουίλιαμς, MD. δερματολόγος στο European Dermatology του Λονδίνου μοιράστηκε μερικές χρήσιμες συμβουλές για αυτοέλεγχο στην DailyMail με τις οποίες θα μπορέσετε να εντοπίσετε κάποιες πιθανές αλλαγές:

  • Ασυμμετρία: Ένα από τα πρώτα σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Παρατηρήστε αν μια ελιά χωρίζεται στη μέση και αν το μισό της μέρος δεν είναι ίσο με το άλλο μισό.
  • Χρώμα: Οι ελιές που αναπτύσσουν μελανώματα εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά χρώματα και έτσι είναι πιθανό να δείτε ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, κόκκινο ή ροζ.
  • Ανομοιόμορφες άκρες: Τρίτο σημάδι που προκαλεί ανησυχία είναι οι ανομοιόμορφες άκρες σε μια ελιά, που είναι επίσης πιθανό να γίνουν τραχείς, με εγκοπές ή και θολές στην όψη τους.
  • Διάμετρος: Στην περίπτωση που η ελιά έχει διάμετρο μεγαλύτερη από πέντε χιλιοστά συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Ο αυτοέλεγχος
Μόλις βγείτε από το ντους, κάντε έναν έλεγχο του άνω κορμού σας. Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη και εξετάστε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την κοιλιά σας μέχρι τους μηρούς. Έπειτα εξετάστε τα χέρια και από τις δύο πλευρές και τους αγκώνες σας. Ελέγξτε το κάτω μέρος του σώματος σας, αρχίζοντας από το μπροστινό μέρος των ποδιών και συνεχίζοντας με το πίσω μέρος. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε καλά το δέρμα και ανάμεσα στα δάχτυλα. Για τα σημεία του σώματος που θεωρούνται πιο δύσκολα όπως τα αυτιά, το κεφάλι και η πλάτη ζητήστε τη βοήθεια ενός συγγενικού προσώπου.

 Πηγή: medicalnews.gr