19 Ιούλιος 2017, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2017, 09:38

Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός στην Τουρκία – Ποιοι αναβαθμίζονται

  • Γιλντιρίμ: Η Τουρκία στοχεύει στη βελτίωση της φιλίας με την Ελλάδα 3
    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Tumay Berkin)

Αναμενόταν να γίνει από τον Μάιο, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο η ανακοίνωση ήρθε σήμερα, και αιφνιδιαστικά. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμφώνησε με τον πρόεδρο της χώρας για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας 15 υπουργούς στη θέση τους (ανάμεσά τους και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου), δίνοντας σε 6 υπουργούς άλλα χαρτοφυλάκια, και προσθέτοντας 5 νέα πρόσωπα.

Όπως ανακοίνωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναλαμβάνουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, ο πρώην υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγ και ο βουλευτής Προύσας του AKP Χακάν Τσαβούσογλου. O Μεχμέτ Σιμσέτ παραμένει και αυτός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αντίθετα, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Νουρετίν Τσανικλί μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας. Νέος υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.