19 Ιούλιος 2017, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2017, 14:52

Ο 10χρονος Ζάιον, το πρώτο παιδί στον κόσμο με επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση χεριών

Ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών, και ένα πραγματικό ιατρικό θαύμα καθώς οκτώ μήνες μετά την επέμβαση μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι και να ζωγραφίσει με μαρκαδόρους, ενώ μέσα σε ένα χρόνο μπορούσε να κρατήσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ και με τα δύο χέρια. Πλέον, 18 μήνες μετά, είναι ένα αυτοεξυπηρετούμενο παιδί, το οποίο μπορεί να τρώει και να ντύνεται μόνο του.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε ενήλικα ολοκληρώθηκε το 1998, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε παιδί. Έγινε τον Ιούλιο του 2015 στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ο Ζάιον Χάρβεϊ χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία δύο ετών έπειτα από σηψαιμία, ενώ υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση νεφρού. Το παιδί ήδη λάμβανε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος, γι’ αυτό και επελέγη η συγκεκριμένη στιγμή για το νέο χειρουργείο, το οποίο κράτησε πάνω από δέκα ώρες και χρειάστηκαν ειδικά μελετημένες συνθήκες.

Μετά τη μεταμόσχευση ο 10χρονος υπέστη οκτώ απορρίψεις χεριών, περιλαμβανομένων επεισοδίων κατά τη διάρκεια του 4ου και του 7ου μήνα. «Αποτράπηκαν με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των χεριών του παιδιού», αναφέρεται στην πρώτη ενημέρωση σχετικά με την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health.

Όπως τονίζει η γιατρός Σάντρα Αμαράλ, ο Ζάιον Χάρβεϊ είναι πλέον πιο ανεξάρτητος και ικανός να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες. «Εξακολουθεί να βελτιώνεται καθώς υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να αυξήσει τη λειτουργικότητα των χεριών, ενώ στηρίζεται και ψυχοκοινωνικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του χειρουργείου», κατέληξε.