19 Ιούλιος 2017, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2017, 11:59

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας θα ταφεί ο Έλληνας αξιωματικός Βασίλειος Παπαλάμπρου που σκοτώθηκε το 1974 στην Κύπρο

  • Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας θα ταφεί ο Έλληνας αξιωματικός Βασίλειος Παπαλάμπρου που σκοτώθηκε το 1974 στην Κύπρο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος)

Στην Κύπρο, εκεί που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της, πριν από 43 χρόνια θα ταφούν τα λείψανα του ανθυπασπιστή Βασίλειου Παπαλάμπρου από το χωριό Λάγκα της Καστοριάς. Την απόφαση αυτή πήραν οι κόρες του, Ιωάννα Παπαλάμπρου και Αθηνά Γιάγκου, που παρέλαβαν τα λείψανά του, στις 26 Μαΐου 2017.

Ο ενταφιασμός του θα γίνει στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Ο Βασίλειος Παπαλάμπρου σκοτώθηκε στις 15 Αυγούστου 1974, στην επική μάχη του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), στην περιοχή Γερολάκου Λευκωσίας. Είχε γεννηθεί το 1931 και γονείς του ήταν ο Δημήτριος και η Αθηνά. Ο Παπαλάμπρου είχε πάρει μέρος με το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα και στον πόλεμο της Κορέας.

Έπεσε σαν ήρωας

Ωστόσο όταν σκοτώθηκε υπηρετούσε στον λόχο βαρέων όπλων της ΕΛΔΥΚ. Μαρτυρίες και στοιχεία από τον φάκελό του, που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της κυπριακής κυβέρνησης, γύρω στις 11:00 στις 15 Αυγούστου 1974, άρχισαν και πάλι από τον τουρκικό στρατό ισχυρότατοι βομβαρδισμοί από αέρος με βαριά πυροβόλα, όλμους, ενώ τα άρματα πλησίαζαν και «ξερνούσαν» φωτιά και ατσάλι. Η τουρκική αεροπορία, με πρωτοφανή μανία, ανέσκαπτε το έδαφος και πολυβολούσε ότι κινείτο μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔ.Κ. Τούρκοι καταδρομείς ξεχύθηκαν κατά εκατοντάδες εναντίον των υπερασπιστών του στρατοπέδου.

Ο Παπαλάμπρου και ο επίσης ανθυπασπιστής Κέντρας, αχώριστοι φίλοι, σήκωσαν όλο το βάρος της επίθεσης. Με τα ΠΑΟ στα χέρια τους, έβαλαν ακατάπαυστα εναντίον των τουρκικών αρμάτων. Χτυπούσαν από απόσταση αναπνοής. Ο Κέντρας έπεσε βαριά τραυματισμένος. Πλάι του ο Παπαλάμπρου δεν τον άφησε. Συνέχισε μόνος με απαράμιλλη γενναιότητα να μάχεται εναντίον των τουρκικών αρμάτων. Στο τέλος έπεσε και αυτός ηρωικά.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με το BBC, αποκεφάλισαν σχεδόν όλους τους πεσόντες άνδρες της ΕΛΔΥΚ.

Φωτογραφίες πήρε κρυφά ένας δημοσιογράφος του BBC, οποίος ανέφερε στο ρεπορτάζ του: «Τέτοια άνιση μάχη δεν έχει συμβεί στα παγκόσμια χρονικά. Τέσσερις μέρες κράτησε… δεν θα με πιστεύει κανένας».

Στον Παπαλάμπρου, μετά θάνατον και, ενώ τα λείψανα του αγνοούνταν, του δόθηκε κατ' απονομή τιμητικά ο βαθμός του Συνταγματάρχη Πεζικού. Η νεκρώσιμη ακολουθία για την ταφή του θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου Σωτήριου», στη Μαλούντα, όπου μετά το 1974 μεταφέρθηκε η έδρα της ΕΛΔΥΚ.