18 Ιούλιος 2017, 20:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2017, 20:13

Μόρια: Κατεστάλη η εξέγερση – Πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι

  • Μόρια: Κατεστάλη η εξέγερση – Πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι
    Μόρια, 18 Ιουλίου 2017 (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / STR)

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου κατέπνιξαν το απόγευμα την εξέγερση των Αφρικανών κυρίως μεταναστών, η οποία είχε ξεκινήσει το μεσημέρι, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις μεταναστών.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και  μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως και ένας τουλάχιστον μετανάστης.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που εξεγείρονται οι μετανάστες και προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στον καταυλισμό.

Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δεκάδες δακρυγόνα για την καταστολή των επεισοδίων, καθώς οι Αφρικανοί μετανάστες επιδόθηκαν για ώρες σε έναν συνεχόμενο πετρόπολεμο. Επίσης, οι εξεγερμένοι άναψαν φωτιές μέσα στο κέντρο, σε κάδους απορριμμάτων και στα γύρω ελαιόδεντρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε πολλά ΙΧ αυτοκίνητα. Μάλιστα, έχουν καταστραφεί πάνω από δέκα αυτοκίνητα ιδιωτικής εταιρείας ενοικιάσεων, τα οποία είχαν εκμισθωθεί από την Frontex, όπως είπε στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης τους Γιώργος Σιταράς.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 2 το μεσημέρι σήμερα, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση Αφγανών μεταναστών κόντρα στους Αφρικανούς που παρακωλύουν τη διαδικασία. Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις και ανάγκασε πολλές οικογένειες προσφύγων να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Η Πυροσβεστική προσπάθησε να μπει στο χώρο, αλλά εμποδίστηκε, και τουλάχιστον, μπόρεσε να επέμβει στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Υποδοχής και να σβήσει τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και στα ελαιόδεντρα της περιοχής.

  • Πηγή: protothema.gr