18 Ιούλιος 2017, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2017, 00:49

Έγραψε τη δική του ιστορία το φετινό «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτο, βίντεο)

 • Με μηνύματα ενότητας και μνήμης ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις «Παρακάθ' κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής
  Φωτογραφία από το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)
 • Έγραψε τη δική του ιστορία το φετινό «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτο, βίντεο)
  Στιγμιότυπο από το διαγωνισμό
 • Έγραψε τη δική του ιστορία το φετινό «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτο, βίντεο)
  Μια αναμνηστική φωτογραφία με την οικογένεια Τρελόαρ και μέλη του Συλλόγου
 • Έγραψε τη δική του ιστορία το φετινό «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτο, βίντεο)
  Φέτος και τα παιδιά έδειξαν τις ικανότητές τους στην κουζίνα
 • Έγραψε τη δική του ιστορία το φετινό «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής (φωτο, βίντεο)
  Ομιλία του Ανέστη Μαυροκέφαλου, πνευματικού παιδιού του Αγίου Παϊσίου, για τον Άγιο

Στην κεντρική πλατεία Θρυλορίου και με την αναβίωση ποντιακών παιχνιδιών από μικρούς και μεγάλους ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», από τις 13 Ιουλίου, για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας. Ένα πλούσιο πολυήμερο ταξίδι με άρωμα Πόντου, στο οποίο παρευρέθηκαν απόγονοι του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, του Αυστραλού συνταγματάρχη του αγγλικού στρατού που τιμητικά το ελληνικό κράτος έδωσε το όνομά του στο Θρυλόριο Κομοτηνής, καθώς μετά τον ξεριζωμό του 1922 ίδρυσε 12 χωριά στη Θράκη.

Τον απολογισμό των εκδηλώσεων έκανε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, ξεκινώντας από το σημαντικό και ιστορικό γεγονός της επίσκεψης της οικογένειας στο Θρυλόριο.

Η Χρύσα Μαυρίδου δηλώνει πολύ χαρούμενη και συγκινημένη, διότι δέχτηκαν ξανά κοντά τους στο χωριό τους απόγονους του Τρελόαρ – τον μικρό του γιο, Ντέιβιντ Τρελόαρ, τη γυναίκα του Έλενα, τα παιδιά τους μαζί με τις νύφες και τους γαμπρούς του, καθώς και τα εγγόνια τους. «Πραγματικά αυτό ήταν εξαιρετικό γιατί ο στόχος ήταν να συνεχιστεί η σχέση που έχουμε δημιουργήσει εμείς μαζί του, και με τα παιδιά μας και με τις νέες γενιές», μας εκμυστηρεύεται.


Απόγονοι του Τρελόαρ μαθαίνουν ποντιακούς χορούς

«Έφυγαν ενθουσιασμένοι, πάρα πολύ χαρούμενοι» τονίζει, καθώς χόρεψαν και τραγούδησαν, ενώ μας αναφέρει πως ο Τζέιμι, εγγονός του Ντέιβιντ, δεν δίστασε να φορέσει ζίπκα και να παίξει νταούλι. Γι’ αυτόν το λόγο ο Σύλλογος σκέφτεται να του δωρίσει ένα νταούλι, να παίζει στην Αυστραλία.

Η οικογένεια έχει σκοπό να ξανάρθει στο Θρυλόριο, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία του χωριού, όπως μας γνωστοποίησε η πρόεδρος του Συλλόγου.

«Ο αποχωρισμός μας ήταν πάρα πολύ δύσκολος, και με τα παιδιά και με τα εγγόνια. […] Νιώθουμε ότι είναι οι άνθρωποί μας στο εξωτερικό», αναφέρει. Τους ξενάγησαν στην πόλη και σε όλη την περιοχή. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι πρεσβευτές μας στην Αυστραλία. Όχι μόνο του Θρυλορίου, του τόπου ολόκληρου, της Ελλάδας μας, της Θράκης μας», λέει η Χρύσα Μαυρίδου, τονίζοντας ότι οι Τρελόαρ τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τη Θράκη. «Μας παρέδωσαν μια μεγάλη πλακέτα, όπου επάνω έχει τη φωτογραφία του Τζορτζ Τρελόαρ, και απεικονίζει όλα τα μετάλλια και παράσημα που του έδωσε η ελληνική πολιτεία», μας αναφέρει. Σε ένα σημείο της πλακέτας έγραψαν στοιχεία για τον πατέρα Τρελόαρ, με σκοπό να την τοποθετήσουν σε ένα εμφανές σημείο, για να θυμίζει την ιστορία του χωριού.


Ο γιός του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, Ντέιβιντ, μαζί με μέλη της οικογένειάς του παραδίδει την πλακέτα στην πρόεδρο του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου

Όσον αφορά τις πολυήμερες εκδηλώσεις, δηλώνει «είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Πήγαν όλες οι μέρες εξαιρετικά, παρότι ο καιρός έδειξε ότι θέλει να μας τα χαλάσει, τελικά κρατήθηκε. Όλα έγιναν, δεν έμεινε τίποτα που να μη γίνει – και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία», αναφέρει. «Ευχαριστούμε την Αγία Μαρίνα που έβαλε το χεράκι της και πήγαν όλα τόσο καλά», συμπληρώνει, ενώ ευχαριστεί όλους τους συλλόγους «που ήρθαν να καταθέσουν την ψυχή τους στη γαστρονομία», την επιτροπή αξιολόγησης, τους δεκάδες εθελοντές του Συλλόγου, τους χορηγούς –μεταξύ των οποίων ήταν και το pontos-news.gr ως χορηγός επικοινωνίας– καθώς και τους εμπνευστές του τρέιλερ.

Έτσι ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 13 Ιουλίου με την υποδοχή του ενδύματος του Αγίου Παϊσίου, που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον Ανέστη Μαυροκέφαλο, πνευματικό παιδί του Αγίου, με θέμα «Περιστατικά και βιώματα από στιγμές συμπόρευσης με τον Άγιο Παΐσιο».


Στιγμιότυπο από την υποδοχή του ιερού ενδύματος του Αγίου Παϊσίου

Την επόμενη μέρα η κεντρική πλατεία Θρυλορίου πλημμύρισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα, στο πλαίσιο της παιδικής γαστρονομίας. Μικρά παιδιά του χωριού, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του Ντέιβιντ Τρελόαρ, υπό την καθοδήγηση των μεγαλύτερων κυριών του χωριού, παρασκεύασαν ποντιακά περέκια, ενώ λίγο αργότερα πήγαν στην αίθουσα του Συλλόγου όπου το χορευτικό του Συλλόγου έκανε πρόβα και χόρεψαν όλοι μαζί ποντιακούς χορούς.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου έγινε το 16ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών.

Σε μια τεράστια κουζίνα μετατράπηκε το Σάββατο η πλατεία του χωριού. Κατσαρόλες, πλάστες, τηγάνια, κουτάλες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, αλλά και πολλών λογιών αλεύρια, ζαρζαβατικά, γαλακτοκομικά και μπαχαρικά είχαν την τιμητική τους. Εκεί, υπό το βλέμμα της επιτροπής αξιολόγησης, δεκαέξι πολιτιστικά σωματεία από όλη τη βόρεια Ελλάδα μαγείρεψαν ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα, στα οποία και διαγωνίστηκαν, στο πλαίσιο του 3ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας.

Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» σαρμάδες με μαυρολάχανα
Σύλλογος Ποντίων Λεύκης - Νέας Καρβάληςκιβέτς-γαύρος
Μορφωτικός Σύλλογος Αργυρούπολης Δράμας «Αναγέννησηπιροσκί από Χαμάν Τραπεζούντας
Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»φασόλια κόκκινα τινιαχτά Σάντας
Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλαςκιντέατα
Εύξεινος Λέσχη Βέροιαςτανωμένος σουρβάς
Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Αγίου Μάρκου Κιλκίςτσιριχτά
Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος»φασούλια Τραπεζούντας
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος»βαρένικα
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνηςπορτζ (γ΄ βραβείο)
Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων Ν. Καβάλας «Το Βυζάντιο»γατμέρια 
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού Ξάνθηςτανωμένος σουρβάς Ακ Νταγ Ματέν (β΄ βραβείο)
Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθηςμακαρίνα Τραπεζούντας (βραβείο κοινού)
Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρουλάχανα με τα φασούλια από τη Φάτσα
Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»παραδοσιακός αλευρίσιος χαλβάς από την Αργυρούπολη (α΄ βραβείο)
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»κεσκέκι

 


Στιγμιότυπα από το διαγωνισμό

Νικητές ανακηρύχθηκαν ο Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» (α΄ βραβείο), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού Ξάνθης (β΄ βραβείο) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης (γ΄ βραβείο). Το βραβείο του κοινού πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης.

Την επιτροπή αξιολόγησης αποτελούσαν οι: Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος), Νίκος Αλμπάνης (σεφ και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος), Κική Εμμανουηλίδου και Αναστάσιος Αρουτσίδης (μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος), Θωμάς Σαββίδης (βιολόγος-χημικός και καθηγητής Βοτανικής του ΑΠΘ), Ελένη Βασιλειάδου (παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης»), Ελένη Τομπουλίδου (παραγωγός χειροποίητων ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων «Ελένη») και Σάββας Βακιρτζής (μάγειρας και απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ).


Η επιτροπή αξιολόγησης του 3ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας

Αν και δεν βοήθησε ο καιρός την επόμενη μέρα να γίνει το ποντιακό γλέντι, λόγω αέρα και βροχής, ο τουλουμτζής Γιώργος Μοσκοφίδης και η ταουλτζού Μαρία Αποστολίδου έσωσαν για λίγο το γιορτινό πνεύμα της ημέρας, παρασέρνοντας τον κόσμο σε ένα άκρως παραδοσιακό γλέντι. Γλέντησαν έτσι περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και ο καιρός έδειξε τα δόντια του.

Χθες με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η εορτή της Αγίας Μαρίνας, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στο χωριό.

Το απόγευμα της ίδια μέρας η Γιούλη Γεωργιάδου έκανε μια stand-up comedy στα ποντιακά, προκαλώντας γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. «Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, μαθήματα ηθοποιίας, και λαογραφική ξενάγηση στον Πόντο», το αποκάλεσε η Χρύσα Μαυρίδου, μιλώντας ενώ εξαιρετική χαρακτήρισε τη Γιούλη Γεωργιάδου.


Επιτροπή αξιολόγησης και νικητές του 3ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας σε αναμνηστική φωτογραφία

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμο Κομοτηνής, τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αναψυχής Κομοτηνής και το Δημοτικό-Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

 • Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου.
Εκδηλωσεις