17 Ιούλιος 2017, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 23:52

Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο)

 • Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο)
  Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Πατερμανλής (Α) ξεναγεί την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Anna Daverio)
 • Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο) 2
  Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)
 • Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο) 3
  (Φωτ.: Ίδρυμα Ωνάση / Γιώργος Βιτσαρόπουλος)
 • Πώς αγαπούσαν και πώς μισούσαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τι αποκαλύπτει η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» (φωτο) 4
  (Φωτ.: Ίδρυμα Ωνάση / Γιώργος Βιτσαρόπουλος)

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, ήρθε στην Ελλάδα. Με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης, από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων, στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, φωτίζεται στο κορυφαίο μουσείο της χώρας.

Αγάπη, έρωτας, πόθος, μίσος, θλίψη, οργή· η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» μάς φέρνει κοντά στην παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο και στη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας.

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι τα συναισθήματα βιώνονται, εκφράζονται και διεγείρονται, ελέγχονται ή ελέγχουν, χειραγωγούνται ή αξιολογούνται.

Ο Μενέλαος έχει αποφασίσει να σκοτώσει τη γυναίκα του τιμωρώντας την για την προδοσία της. Αντικρίζοντας, ωστόσο, ξανά την ομορφιά της, πετάει το σπαθί του και τρέχει να την αγκαλιάσει. Η δύναμη του εξωτερικού κάλλους είναι τέτοια που λειτουργεί ως αντίδοτο στο θυμό του και ως σπόρος για το πάθος του. Ο Αίας, από την άλλη, αντιμετωπίζει τον Αχιλλέα σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και εξοργίζεται. Για ακόμη μία φορά έρχεται αντιμέτωπος με την ήττα. Εκνευρισμένος, χειρονομεί προς τον συμπαίκτη του σαν να προσπαθεί να συζητήσει μαζί του. Είναι καταδικασμένος να βρίσκεται πάντα στη σκιά του σπουδαίου φίλου του – από την επική μάχη μέχρι το επιτραπέζιο παιχνίδι.

Δεν έχουν, όμως, μόνο οι επιφανείς «ήρωες» της αρχαίας μυθολογίας ιστορίες συναισθημάτων να «διηγηθούν». Έχουν και οι «κοινοί θνητοί», όπως ο ιδιοκτήτης ενός χοίρου, ο οποίος θρηνεί το χαμό του αγαπημένου του ζώου, καθώς αυτό βρήκε τραγικό τέλος κάτω από τις ρόδες της άμαξας του κυρίου του. Μια επιτύμβια στήλη, που απεικονίζει την τετράτροχη άμαξα να παρασύρει το χοίρο, είναι ο φόρος τιμής που αποτίνει ο θλιμμένος άνδρας στο αδικοχαμένο ζώο.


 (Φωτ.: Ίδρυμα Ωνάση / Γιώργος Βιτσαρόπουλος)

129 αριστουργήματα, από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου, φωτίζουν τον αθέατο κόσμο των συναισθημάτων στην αρχαία τέχνη.

«Ο νέος σταθμός της έκθεσης στο Μουσείο της Ακρόπολης», όπως είπε χαιρετίζοντας τα εγκαίνια στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση και «υπηρετεί και πάλι την εξωστρέφεια και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: αυτούς τους σκοπούς δηλαδή που θεραπεύει και το μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιορτάζει οχτώ χρόνια λειτουργίας υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

»Στόχος της έκθεσης είναι να ξυπνήσει την ενσυναίσθησή μας για τον αρχαίο κόσμο, ακολουθώντας την κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής» είπε ο Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου παραβρέθηκαν επίσης, ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Δημήτριος Νίκου, η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πανεπιστημιακοί και φίλοι του Μουσείου της Ακρόπολης.