17 Ιούλιος 2017, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 22:14

Κύπρος: Επίσκεψη με μηνύματα από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας

  • Κύπρος: Επίσκεψη με μηνύματα από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας
    (Φωτ.: pio.gov.cy)

O υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλορένς Παρλί, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων». Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Άμυνας το τελευταίο τετράμηνο μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται επίσης ότι τον περασμένο Απρίλιο, Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν νέα Αμυντική Συμφωνία.

Πριν από τη συνάντηση η Γαλλίδα υπουργός επισκέφθηκε με ελικόπτερο τη γαλλική φρεγάτα που πλέει ανοιχτά της Κύπρου.

Στη συνέχεια αναχώρησε για επίσκεψη στην Ιορδανία. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Γαλλίδα υπουργό «για το τι πράττουμε ως κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας το έργο της υπό εξέλιξη γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, με τις ενδιαφερόμενες χώρες, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από τις όποιες εντάσεις ή ρητορικές έντασης, με σταθερό στόχο την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού, όπως έχει προγραμματιστεί».

Είπε ακόμη ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας καθώς και για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, έκανε γνωστό ότι υπήρξε μια «σύντομη ενημέρωση» σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου τόνισε η Γαλλίδα υπουργός
Από την πλευρά της, η Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η Κύπρος αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Να σημειωθεί ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι βέβαιο πάντως ότι την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίζεται, η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο η Γαλλίδα ΥΠΑΜ καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.