17 Ιούλιος 2017, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 18:15

Ο ελληνικός πολιτισμός «χτύπησε» και πάλι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (βίντεο)

  • Ο ελληνικός πολιτισμός «χτύπησε» και πάλι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (βίντεο)
  • Ο ελληνικός πολιτισμός «χτύπησε» και πάλι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (βίντεο)
  • Ο ελληνικός πολιτισμός «χτύπησε» και πάλι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (βίντεο)

Δίπλα στους Έλληνες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ βρέθηκε για τέσσερις ημέρες το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού και της προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Έλενας Πρόνταν. Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Αλεξανδρίδης, μετά από τέσσερα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά του ανέφερε η υφυπουργός πολιτισμού Κραχμαλιούκ Βέρα Γκενάντιγιεβνα, η ελληνική πολιτιστική αποστολή έφερε το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων στην περιοχή.

Το Σωματείο βρέθηκε εκεί από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Οι «Μωμόγεροι» παρουσίασαν την Κυριακή 9 Ιουλίου τον ελληνικό πολιτισμό στο μαρτυρικό ελληνικό χωριό Στίλα, και συγκεκριμένα σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο από τη μία πλευρά, όπως συγκλονιστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, ενώ την επομένη έδωσαν παράσταση στο κεντρικό θέατρο του Ντόνετσκ, με τη συμμετοχή των τοπικών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων «Παναΰρ» και «Πατρίδα».

Το πρόγραμμα των «Μωμόγερων» περιλάμβανε χορούς και τραγούδια από την Κύπρο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τον Πόντο. «Παίζοντας με τα κύματα της θάλασσας, ήθελα να τους μεταφέρω την Ελλάδα στην Αζοφική, τονίζοντας ταυτόχρονα και τον αγωνιστικό χαιρετισμό», λέει ο Κώστας Αλεξανδρίδης. «Ένιωσαν περήφανοι οι Έλληνες» μας λέει – γιατί μόνο Έλληνες ενδιαφέρθηκαν.

Στις περιοχές αυτές οι Έλληνες της Αζοφικής μιλούν τα «ρουμαίικα», μια τοπική διάλεκτο μεταξύ νεοελληνικών και ποντιακών.

Οι διοργανωτές, από την άλλη, μετέφεραν στην ελληνική αποστολή την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, ενώ πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ιστορικά και λαογραφικά μουσεία στην πόλη του Ντόνετσκ και στο χωριό Σταρομπέσεβο.

  • Φωτογραφίες: Ιωάννης Ζελίλοφ, Άννα Αποστολίδου, Dawid Hudziec.