17 Ιούλιος 2017, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 14:29

Το 48% των νέων στην Ελλάδα έχει πηγή εισοδήματος τους γονείς!

  • Το 48% των νέων στην Ελλάδα έχει πηγή εισοδήματος τους γονείς!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με το… πορτοφόλι της οικογένειας και των συγγενών τους ζουν ο ένας στους δύο Έλληνες ηλικίας 18-35 ετών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης ποσοτικής έρευνας της ΔιαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Το 48,2% ανέφερε ως πηγή εισοδήματος την οικογένεια και το 44,5% τη μισθωτή εργασία. Επιπλέον μόνο το 15% θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους έξι μήνες.

Στην ίδια έρευνα το 29% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει στο εξωτερικό προκειμένου να βρει δουλειά, ενώ το 49% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας για τον ίδιο λόγο. Ακόμα, οι τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους.


(Πηγή: dianeosis.org)

Το προφίλ των νέων στην Ελλάδα
Στην ποσοτική έρευνα της MRB εκτός από περίπου 1.500 νέους από όλες τις περιφέρειες της χώρας συμμετείχαν και 500 γονείς. Έτσι, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα συγκριτικά ευρήματά της: Οι νέοι στην Ελλάδα δηλώνουν λίγο περισσότερο Αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους.

Επιπλέον έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους, αλλά:

  • συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών δράσεων),
  • εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς,
  • συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και οικονομικής ανεπάρκειας στις οικογένειες έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.