17 Ιούλιος 2017, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 11:43

Πού θα «χτυπήσει» σήμερα το κύμα κακοκαιρίας (χάρτες)

  • Πού θα «χτυπήσει» σήμερα το κύμα κακοκαιρίας (χάρτες)
    Πατραΐκος. Φωτογραφία του Νεκτάριου Γιαννούλη που εστάλη στο meteo.gr

Φθινόπωρο μέσα στο καλοκαίρι έφερε το πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα. Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν σε σχεδόν όλη την ηπειρωτική χώρα, καθώς και στο Ιόνιο, τις Σποράδες και την Εύβοια. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και έως τις 23:30, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής ήταν στη Ζαγορά (87 χιλιοστά), στη Λάρισα (77,4 χιλιοστά), στο Δομοκό (71,6 χιλιοστά), στην Αμφιλοχία (57,2 χιλιοστά), και στο Τσεπέλοβο (45,8 χιλιοστά).

Τα ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου, ωστόσο, αναμένονται τη Δευτέρα. Έως το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και την Εύβοια. Με εξαίρεση τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στη συνέχεια βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την κεντρική Μακεδονία, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Στην περιοχή του Παγασητικού, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, και την Εύβοια αναμένονται κατά τόπους πολύ ισχυρά φαινόμενα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης των καταιγίδων οι άνεμοι θα πνέουν με ισχυρότατες ριπές.


Πατήστε πάνω στην εικόνα για το χάρτη (πηγή: meteo.gr)

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή: το Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία 9,3 βαθμούς στη Βλάστη, 9,4 βαθμούς στο Πλικάτι Ιωαννίνων και 9,7 βαθμούς στο Περτούλι Τρικάλων. Λόγω της κακοκαιρίας οι μετεωρολόγοι συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες που βρίσκονται σε κατασκηνώσεις, ανοιχτούς χώρους, παραλίες, ή κάνουν δραστηριότητες στη θάλασσα.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένονται από το πρωί της Τρίτης.