17 Ιούλιος 2017, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 09:34

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «τύφλωσε» τουρκικά αεροσκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «τύφλωσε» τουρκικά αεροσκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ
    Το πλωτο μεγαθήριο των ΗΠΑ «George H.W. Bush» (φωτ.: public.navy.mil)

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησαν και η παρουσία διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι η Δύση δεν προτίθεται να την αφήσει να κάνει βόλτες στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» μπλοκάρει τις συχνότητες των τουρκικών αεροσκαφών που πετούν πολύ κοντά στο πλωτό γεωτρύπανο «West Capella».

Επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, ο Βασίλης Νέδος που υπογράφει το ρεπορτάζ, αναφέρει πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα πλοία της ομάδας κρούσης που το συνοδεύουν βρίσκονται ήδη μια εβδομάδα, νότια του Οικοπέδου 11. Πήγαν νωρίτερα από την έναρξη των γεωτρήσεων για να «καθαρίσουν» την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό μπλόκαραν τις συχνότητες τουρκικών μαχητικών που ουσιαστικά «τυφλώθηκαν».

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης
Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή δίχως, προφανώς, να επεμβαίνει. Μια μικρή άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε κανονιοφόρο που επέστρεφε από τα ανοικτά του Λιβάνου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή του ΟΗΕ με κυπριακά πλωτά μέσα είναι απολύτως συνήθης και κατά καιρούς επαναλαμβανόμενη.

Στην Αθήνα φαίνεται ότι αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στους τρόπους αύξησης της συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις και δη τις ΗΠΑ, που αναζητούν ασφαλή αγκυροβόλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες αισθάνονται πως, σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, η σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, εκτός από το ζήτημα της ανανέωσης, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Σούδας μπορεί να γίνει κανονικά. Υπενθυμίζεται και η πρόσφατη αποκάλυψη της «Κ» (9 Ιουλίου) για την κατασκευή Σταθμού Απομαγνήτισης Πολεμικών Πλοίων στον όρμο της Σούδας, κάτι που μαρτυρά το εύρος της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.