17 Ιούλιος 2017, 00:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2017, 00:12

Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο (βίντεο)

  • Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο (βίντεο)
    (Φωτ.: politismika.gr)

Σορβάς, ταν, χαβίτσι, τσουλουφλία φασούλια, σαρμάδες με μαύρο λάχανο, φασολάκια με κρέας, τινιαχτά φασούλια, κιντέατα, πόρτς, βαρένικα, χαψία, πιροσκί, τσιριχτά, στην «κουζίνα» της πλατείας του Θρυλορίου. Οι απόγονοι του Αυστραλού συνταγματάρχη του αγγλικού στρατού Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ παραβρέθκαν στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου στην ΕΡΤ Κομοτηνής, τιμητικά το ελληνικό κράτος έδωσε το όνομά του στο Θρυλόριο Κομοτηνής, καθώς μετά τον ξεριζωμό του 1922 ίδρυσε 12 χωριά στη Θράκη, ανάμεσά τους και το δικό τους.

Επιστρέφει στο χωριό που «ίδρυσε» ο πατέρας του
«Μετά από δέκα χρόνια σχέσης, έρχεται ξανά ο Ντέιβιντ (ο μικρός γιος του Τρελόαρ) μαζί με την οικογένειά του πλέον. Έρχεται με τους απογόνους, να συνεχιστεί όλη αυτή η σχέση που έχει αναπτύξει το χωριό μας μαζί τους. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι σημαντικό να διατηρείται ζωντανό. Να έχει συνέχεια και μετά από μας» δηλώνει η κα Μαυρίδου με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για τον τόπο της που την κάνει και ξεχωρίζει.


Ο Ν. Τρελόαρ

3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας
Τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της εορτής της Αγίας Μαρίνας, οι Πόντιοι του χωριού έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν την ποντιακή γαστρονομία. «Στόχος μας το Θρυλόριο να γίνει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την ποντιακή γαστρονομία» εξηγεί η Χρύσα Μαυρίδου μιλώντας με περηφάνεια και ικανοποίηση για τις 16 συμμετοχές συλλόγων στον διαγωνισμό γαστρονομίας, από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας.

Πόντιοι και Πόντιες από τη Βέροια, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παρασκεύασαν για τους κριτές (ανάμεσά τους ο Νίκος Λυγερός και ο καθ. ΑΠΘ κ. Σαββίδης) και το κοινό ποντιακά πιάτα όπως σορβάς, ταν, χαβίτσι, τσουλουφλία φασούλια, σαρμάδες με μαύρο λάχανο, φασολάκια με κρέας, τινιαχτά φασούλια, κιντέατα, πόρτς, βαρένικα, χαψία, πιροσκί, τσιριχτά  κ.α.


Η Χ. Μαυρίδου

Το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έγινε σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Στόχος του χρόνου να γίνει ένα συνέδριο για την ποντιακή κουζίνα, αλλά και τα ποντιακά φαγητά να βρουν τη θέση τους στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι τρεις νικητές της γευστικής βραδιάς κέρδισαν από ένα ξυλάγγειν χεριού, ενώ ο νικητής που εκλέχθηκε από το κοινό κέρδισε ένα ξυλάγγειν ταβανιού…