16 Ιούλιος 2017, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2017, 22:15

Προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από την πρωτοφανή για την εποχή κακοκαιρία

  • Προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από την πρωτοφανή για την εποχή κακοκαιρία
    Εικόνα από το Μέτσοβο

Βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι ακόμα και χαλαζοπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να σαρώνουν αρκετές περιοχές της χώρας. Οι εικόνες θυμίζουν... χειμώνα και το πέρασμα της «Μέδουσας» προκαλεί μεγάλα προβλήματα και ζημιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ο καιρός, τις τελευταίες ώρες, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει εδώ και μέρες η ΕΜΥ, παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση και τα επικίνδυνα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου.

Το κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» σαρώνει ολόκληρη την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του πλημμυρισμένους δρόμους, αλλά και πολλές καταστροφές.

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τη μεγάλη ποσότητα νερού που συνεχίζει να πέφτει. Τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών, ενώ στα παράλια του Δήμου Αγιάς σημειώθηκαν και κάποιες βραχοπτώσεις κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.


Εικόνα από τη χαλαζόπτωση στο Μέτσοβο (φωτ.: larissanet.gr)

Στο Μέτσοβο, από την πρωτοφανή καταιγίδα και την έντονη χαλαζόπτωση που ξέσπασε, μέσα σε λίγη ώρα δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα. Οι ζημιές που προκλήθηκαν, στα αμπέλια και σε κάθε είδους καλλιέργεια, είναι ανυπολόγιστες.

Το απόγευμα της Κυριακής, άνοιξαν οι ουρανοί στην ορεινή Αχαΐα. Σημειώθηκε τόσο έντονη χαλαζόπτωση που σε ορισμένα σημεία το «έστρωσε». Η διάμετρος του χαλαζιού μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, είναι πάνω από έναν πόντο. Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Πατρών-Πύργου, στον κόμβο Κάτω Αχαϊας, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης που αναγκάζει τους οδηγούς να σταματούν στην άκρη του δρόμου γιατί δεν υπάρχει ορατότητα. Από πτώση κεραυνού ξέσπασε φωτιά, που αντιμετωπίσθηκε εγκαίρως, στον Κρίνο Αχαϊας.

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής. Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα είναι πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες. Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν χθες και στην Πτολεμαΐδα. Με το φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν τα σημάδια καταστροφής που άφησε πίσω της η χθεσινή έντονη βροχόπτωση. Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων.

Μπουρίνι έπληξε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής και το Αγρίνιο.Για περίπου 30 λεπτά υπήρξε έντονη βροχόπτωση, η οποία σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκε από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.