16 Ιούλιος 2017, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2017, 15:34

Ένας Αρμένιος στο τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS)

  • Ένας Αρμένιος στο τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS)
    Ο νέος πρόεδρος της IAGS (φωτ.: Armenian Genocide Centennial Committee of Toronto)

Ο καθηγητής Χένρι Σ. Θεριόλτ είναι ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) και διάδοχος του Άντριου Γούλφορντ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ για την Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 2017 στην Αθήνα.

Ο Θεριόλτ είναι αρμενικής καταγωγής και ο πρώτος Αρμένιος που παίρνει αυτή τη θέση στην IAGS.

Η εκλογή του έγινε στις 11 Ιουλίου στο συνέδριο της Ένωσης, στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. «Οι μελέτες γενοκτονίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικής σε ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες περιοχές απειλούν αυτή την πρόοδο. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο μισογυνισμός κ.α. διαπερνούν το δημόσιο λόγο και οδηγεί σε κατασταλτικές νομικές και πολιτικές παλινδρομήσεις παγκοσμίως» δήλωσε ο Θεριόλτ θέτοντας την υποψηφιότητά του στο συνέδριο. Και όπως τόνισε είναι απαραίτητη μια δραστήρια IAGS καθώς το έργο της είναι σημαντική πρόκληση για την προπαγάνδα εκείνων που προσπαθούν να αποδομήσουν τις μελέτες γενοκτονίας.


Στιγμιότυπο από το συνέδριο της IAGS στην Αυστραλία (φωτ.: asbarez.com)

Ο νέος πρόεδρος της IAGS σπούδασε στο Πρίνστον, έκανε διδακτορικό στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και ήταν καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Worcester όπου δίδασκε από το 1998. Διετέλεσε συντονιστής του Κέντρου Μελέτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου το διάστημα 1999-2007.  Ειδικότητά του είναι οι μελέτες γενοκτονίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η έρευνά του επικεντρώνεται στις επανορθώσεις, στις σχέσεις θύματος-δράστη, στην άρνηση της γενοκτονίας, την πρόληψη των γενοκτονιών και τη μαζική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Ο Χένρι Θεριόλτ είναι επίσης πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης για την Αντιμετώπιση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (AGRSG) που συγκροτήθηκε το 2007.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες και είναι από χρόνια συνεργάτης του Armenian Weekly.