15 Ιούλιος 2017, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2017, 18:44

Κανονικά οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τα παιχνίδια του «Μπαρμπαρός»

  • Παράταση στις έρευνες του τουρκικού Barbaros ανοιχτά της Κύπρου
    (Φωτ.: marinetraffic.com)

Προς την Πάφο πλέει η τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» (Gökçeada) και μάλιστα σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει πλησιάσει τόσο το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που η ελληνοκυπριακή Ακτοφυλακή την κάλεσε μέσω ασυρμάτου να μην πλησιάσει άλλο. Την ίδια ώρα το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» άλλαξε και πάλι ρότα, και από το Αιγαίο που ήταν πηγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, έγκυρη κυπριακή πηγή, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο «West Capella» συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό.

Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Τα παιχνίδια του «Μπαρμπαρός»
Αρχικά, το σεισμογραφικό έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την εν λόγω περιοχή. Αργά χθες άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL. 

Κι όλα αυτά, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.