13 Ιούλιος 2017, 22:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2017, 22:20

2,5 δισ. δολάρια θα κοστίσουν στην Τουρκία οι S-400

  • Οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία το 2019
    (Φωτ.: Sputnik / Sergey Malgavko)

Η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια στη Ρωσία για την προμήθεια των S-400, του εξελιγμένου αμυντικού πυραυλικού συστήματος για το οποίο μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες έδωσαν τα χέρια. Δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται Τούρκο ανώτατο αξιωματούχο, εκτός από το ποσό αποκαλύπτει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα παραδοθούν οι δύο πύραυλοι, και ότι άλλοι δύο θα παραχθούν μέσα στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος της ρωσικής Rosoboronexport αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο ο Τούρκος αξιωματούχος εξήγησε ότι βασικό στοιχείο σε κάθε συμφωνία που κλείνει η Άγκυρα είναι να μπορούν να μεταφερθούν η τεχνολογία και η τεχνογνωσία.

«Η συμφωνία με τη Ρωσία επιτρέπει οι δύο πύραυλοι να παραχθούν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά. Η Άγκυρα δεν κρύβει ότι φιλοδοξία της είναι «να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων αντί στην αγορά», όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία για την αγορά εξοπλισμού είναι ένα σημάδι δυσαρέσκειας προς τη Δύση και την EE.

Οι S-400 μπορούν να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και στη συνέχεια να καταστρέφουν αεροσκάφη, drones ή άλλους πυραύλους. Η Ρωσία έχει συμφωνήσει την πώλησή τους και στη Κίνα και στην Ινδία.