14 Ιούλιος 2017, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2017, 08:16

Οι Πόντιοι της Χίου θα κυκλώσουν για δεύτερη χρονιά την κεντρική πλατεία του νησιού (βίντεο)

  • Οι Πόντιοι της Χίου θα κυκλώσουν για δεύτερη χρονιά την κεντρική πλατεία του νησιού (βίντεο)
    (Φωτ.: Σαράντος Κωστίδης)

Με χορούς και τραγούδια του Πόντου, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και με πυροτεχνήματα, θα ολοκληρωθεί φέτος ο ποντιακός μαχαλάς – όπως θα ονομαστεί για μια μέρα η κεντρική πλατεία (Βουνακίου) της Χίου. Πολιτιστικά σωματεία της περιοχής, με εμπνευστή τον Σύλλογο Ποντίων Χίου, θα περικυκλώσουν και θα χορέψουν σε κλειστό κύκλο, όπως έκαναν στον Πόντο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, γύρω από το σιντριβάνι. Ταυτόχρονα, και πάλι με πρωτοβουλία του Συλλόγου αλλά και τοπικών επιχειρήσεων, θα αναδείξουν τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Η 2η Γιορτή Ποντιακού Μαχαλά θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 20:30, στην κεντρική πλατεία της Χίου. Οι χορευτές θα ξεκινήσουν από την Απλωταριά, και παρελαύνοντας θα καταλήξουν εκεί.

«Φέτος ξεκινάμε με μια συναυλία από νέα παιδιά», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χίου Δημήτρης Νικολαΐδης. «Θα παίξουν χορωδιακά κομμάτια τα οποία ξεφεύγουν από τον Πόντο», συμπληρώνει, αγκαλιάζοντας και σκοπούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μας λέει πως θα είναι μια πάρα πολύ ωραία συναυλία, η οποία θα τελειώσει με ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι.


Στιγμιότυπα από τις εντατικές πρόβες των συλλόγων (βίντεο: Νίκος Μαρής)

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη συναυλία και το γλέντι είναι η Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι, ο Δημήτρης Κοντός στο λαούτο, ο Μιχάλης Βούκουνας στα κρουστά και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στη λύρα.

Φέτος θα λάβουν μέρος με τα χορευτικά τους τμήματα ο Παγχιακός Όμιλος Μουσικής Παιδείας «Η Αρμονία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυφιά «Η Αγία Παρασκευή», η Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Λέσχη «Δεσμός Φραγκομαχαλά», ο Μορφωτικός Σύλλογος Χαλκειούς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας και το Κέντρο Παράδοσης και Λαογραφίας «Νηρηίδες», με πάνω από 150 χορευτές και χορεύτριες. Όπως μας λέει ο Δημήτρης Νικολαΐδης, φέτος ευελπιστεί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση περισσότερα από 1.500 άτομα που ήταν πέρυσι.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ14
ΙΟΥΛΙΟΣ
2017