13 Ιούλιος 2017, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2017, 12:21

Πού γίνονται οι περισσότερες εξωσωματικές στην Ευρώπη

  • Πού γίνονται οι περισσότερες εξωσωματικές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Γενεύη, η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση παρουσίασε ο δρ Κάρλος Κάλχαζ-Χόρχε εκ μέρους της ESHRE. Όπως αναφέρουν οι αριθμοί, στην Ισπανία γίνονται περίπου 110.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας ετησίως, έναντι 95.000 στη Ρωσία και 90.500 στη Γαλλία.

Στο συνέδριο αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίου (Intra Cytoplasmic Sperm Injection – ICSI) έναντι της κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF – In Vitro Fertilization), με αναλογία δύο προς ένα.
  • Όμως τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα στην IVF (34,6%) από ό,τι στην ICSI (33,1%). Η τελευταία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα σε περίπτωση προβλημάτων στο σπέρμα.
  • Ως προς τα ποσοστά εγκυμοσύνης, αυτά έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (περίπου στο 35% για την IVF και στο 33% για την ICSI) και δεν εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση. Ωστόσο, εξακολουθούν να αυξάνονται τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων (περίπου στο 50% σήμερα).
  • Η επιτυχία στην κύηση είναι συστηματικά μεγαλύτερη, όταν η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα) από ό,τι νωρίτερα (την τρίτη ημέρα).


Εικόνα από το συνέδριο της Γενεύης (φωτ.: eshre2017.eu)

Τέλος, στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη (είναι πλέον γύρω στο 17%) οι γεννήσεις διδύμων από εξωσωματική.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.