12 Ιούλιος 2017, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2017, 16:26

Έκρηξη πολιτισμού στον 21ο Ακριτικό Κύκλο – Για πρώτη φορά συμμετείχε ο «Ορφέας» των «Ακριτών» (φωτο, βίντεο)

  • Έκρηξη πολιτισμού στον 21ο Ακριτικό Κύκλο – Για πρώτη φορά συμμετείχε ο «Ορφέας» των «Ακριτών» (φωτο, βίντεο)

Για πέντε ημέρες, από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου, χτύπησε η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων 21ος Ακριτικός Κύκλος, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Παρά τον καύσωνα, χιλιάδες ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν το χώρο. Την τιμητική τους και φέτος είχαν τα εξαιρετικά ψητά και τα ποντιακά εδέσματα που με τόσο μεράκι έφτιαξαν οι γυναίκες του Συλλόγου, τα πεντανόστιμα ωτία και πιροσκία, ενώ μεγάλη και άξια επαίνων ήταν η προσφορά της εθελοντικής ομάδας, και ειδικότερα της ομάδας ανακύκλωσης, που αποτελούνταν από μικρά παιδιά.

Οι εκδηλώσεις της τελευταίας μέρας μεταφέρθηκαν για την επομένη, λόγω ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

Χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, προβολές με θέματα από τον Πόντο, ποντιακό γλέντι αλλά και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις συνέθεσαν το σκηνικό των ημερών.

Για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις συμμετείχε το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου με τον «Ορφέα»
Σε απόσταση λίγων μέτρων από την κεντρική εκδήλωση, στην Αποθήκη Χ του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», γίνονταν παράλληλες δράσεις λόγου και τέχνης από το τμήμα του Μουσικού Εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου», με υπεύθυνο τον Γιώργο Πουλαντζακλή.

Το Μουσικό Τμήμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Ακριτικού Κύκλου.

Οι μουσικές συμπράξεις της σχολής λύρας «Ορφέας» των «Ακριτών» του Μουσικού Εργαστηρίου, τα μουσικά αφιερώματα στον Πόντο, οι εισηγήσεις και οι ομιλίες με θέμα την ποντιακή μουσική και τη λαογραφία, η παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από τις μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις του Μουσικού Εργαστηρίου, καθώς και η σωστή οργάνωση και η μεθοδικότητα των εισηγητών των καλλιτεχνών και των μαθητών του Εργαστηρίου άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στους παρευρισκομένους. Στο χώρο λειτουργούσε επίσης έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την έναρξη του Μουσικού Εργαστηρίου έως και σήμερα.

Το πενθήμερο πρόγραμμα του τμήματος περιλάμβανε ξενάγηση στο χώρο, εισηγήσεις και μουσικές συμπράξεις με διάφορα παραδοσιακά όργανα από τους μαθητές, ανάλογα με τη θεματολογία της κάθε μέρας. Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με μια βιωματική ομιλία από τον ιερέα Πολύκαρπο Κοντοζίδη, ο οποίος μίλησε για την ποντιακή μουσική και τη σχέση της με τη βυζαντινή παρασημαντική. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, γεωπόνος και μαθητής του Εργαστηρίου, ανέπτυξε τη θεματολογία του γύρω από τον Πόντο και τους Πόντιους λυράρηδες και ευεργέτες. Επίσης, έγινε ένα μουσικό αφιέρωμα στον ανατολικό Πόντο και μια εισήγηση από τον Χρήστο Γεωργιάδη, πολιτικό μηχανικό - ερμηνευτή, με θέμα τις μουσικές του ανατολικού Πόντου. Ανάμεσα στους βιωματικούς εισηγητές ήταν και η Μελίνα Χατζηκαμάνου, τελειόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ερμηνεύτρια, που ανέπτυξε το θέμα «Ποντιακή μουσική και ερμηνεία». Τέλος, ανάλυση του κεμανέ, με ταυτόχρονη παρουσίαση του τετράχορδου, του πεντάχορδου και του δωδεκάχορδου οργάνου με συμμετοχή ακροατών, έκανε ο Γιώργος Πουλαντζακλής.

Παρουσιαστής των πενθήμερων εκδηλώσεων ήταν ο ηθοποιός Γιάννης Γεωργιάδης.

Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν στον 21ο Ακριτικό Κύκλο ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου, η Ένωση Ποντίων Πανοράματος, το Χορευτικό Συγκρότημα Νεανικής Εστίας Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής, ο Μικρασιάτικος Σύλλογος Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης «Ουσάκ», ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννηση» Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου, ο Σύλλογος Σερραίων Κατοίκων Δήμου Θέρμης και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός».

Κατά το πενθήμερο ο κόσμος διασκέδασε με τους καλλιτέχνες: Στάθη Νικολαΐδη, Αλέξη Παρχαρίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Γιώργο Στεφανίδη, Γαβρήλο Σιδηρόπουλο, Στέλιο Μαβίδη, Μπάμπη Ιορδανίδη, Μιχάλη Ζερφειρίδη, Άκη Πετρίδη, Γιάννη Χριστοδουλίδη, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Χρήστο Ναζαρίδη, Στέργιο Ζημπιλιάδη, Γιάννη Τσιτιρίδη, Βασίλη Τοπαλίδη και Κώστα Καλούση στο τραγούδι, Μιχάλη και Χρήστο Καλιοντζίδη, Στέφανο Πετρίδη, Ανέστη Βενετικίδη και Γιώργο Μωυσιάδη στη λύρα και το τραγούδι, Κώστα Σιαμίδη, Γιάννη Σανίδη, Γιώργο Ευσταθιάδη, Ανδρέα Κουγιουμτζίδη, Δημήτρη Ξενιτόπουλο, Μπάμπη Κεμανετζίδη, Γιώργο Αυγητίδη, Κώστα Ιωαννίδη, Γιώργο Πουλαντζακλή, Μπάμπη Αμπεριάδη, Χάρη Αθανασιάδη και Κώστα Τυρεκίδη στη λύρα, Κώστα Ζώη, Κλεάνθη Σιαμλίδη, Γιώργο Ψωμιάδη και Παναγιώτη Μόσχο στο νταούλι, Γιώργο Σιαμίδη στο αγγείο, Μπάμπη Κεμανετζίδη και Μιχάλη Σιώπη στο κλαρίνο και Άκη Γεωργιάδη στα πλήκτρα.

Σε ειδικό σταντ της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος» συγκεντρώνονταν υπογραφές για την απελευθέρωση του ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται μέχρι σήμερα στις φυλακές της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

  • Το pontos-news.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας.
  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ29
ΙΟΥΝΙΟΣ
2017
20:30
Ένας νέος κύκλος ανοίγει παρουσιάζοντας τον πλούτο του πολιτισμού του Πόντου.