5 Νοεμβρίου 2013, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 19:54

Οι Τούρκοι εντυπωσιάστηκαν από την Ποντιακή φιλοξενία!

  • Οι Τούρκοι εντυπωσιάστηκαν από την Ποντιακή φιλοξενία!

Οι Τούρκοι, Πορτογάλοι, Βούλγαροι και πολλοί άλλοι εντυπωσιάστηκαν από την Ποντιακή φιλοξενία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig!

Στις 4-9 Σεπτεμβρίου 2013, ο Πολιτιστικός μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Πρασινάδας «Οι Ακρίτες», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig “ TraLSud – Traditional Lifestyle as a Model of Sustainable Development” φιλοξένησε εκπροσώπους από τους εταιρικούς οργανισμούς του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους ακόλουθους οργανισμούς:

    ES Associacao Sustenavel Solidaria από το Cadaval της Πορτογαλίας
    Euroinform από τη Σόφια της Βουλγαρίας
    Associatia Millenium Art από το Giurgiu της Ρουμανίας
    Kaunas University of Technology από το Kaunas της Λιθουανίας
    Manavgat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü από το Manavgat της Τουρκίας

Το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 19 άτομα. Στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήριο παραδοσιακών ποντιακών χορών που διοργάνωσε ο σύλλογος της Πρασινάδας, να γευτούν αλλά και να ανταλλάξουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα σε μια πολυπολιτισμική βραδιά, να επισκεφτούν περιοχές αξιόλογου πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, οινοποιεία της περιοχής και περιοχές φυσικού κάλλους όπως οι πηγές Κεφαλαρίου. Επίσης, πραγματοποίησαν επίσκεψη-ενημέρωση στο Πελίτι, όπου ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της οργάνωση για τις δράσεις και τους στόχους της οργάνωσης, που είναι συναφείς και με το θέμα που πραγματεύεται η εκπαιδευτική αυτή σύμπραξη.

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2013, η ομάδα των φιλοξενούμενων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Πρασινάδα Δήμου Παρανεστίου, με διανυκτέρευση σε σκηνές. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον ντόπιο ηλικιωμένο πληθυσμό και να παρακολουθήσουν εργαστήριο παραδοσιακών συνταγών από τις κυρίες του χωριού. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πεζοπορία σε μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην περιοχή της Πρασινάδας που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους. Τις εκδηλώσεις του διημέρου παρακολούθησαν και Έλληνες συμμετέχοντες, συγκεκριμένα ομάδα φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή της Δράμας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του συλλόγου της Πρασινάδας.

Ο Πολιτστικός Σύλλογος Πρασινάδας «Οι Ακρίτες» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Δήμο Παρανεστίου για την παραχώρηση του λεωφορείου για τις μετακινήσεις στην Πρασινάδα, το κτήμα Οινογένεσις για τη φιλοξενία, το Πελίτι για την ενημέρωση καθώς και το ΚΠΕ Παρανεστίου για τη συνεργασία.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery