10 Ιούλιος 2017, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2017, 14:20

Εγκαινιάστηκε το νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Χρυσούπολη Καβάλας (βίντεο)

  • (Βίντεο: ENA CHANNEL GREECE)

Την προσφορά, τη στοργή, τη δύναμη αλλά και τις αντοχές και τη στωικότητα που επέδειξαν οι Πόντιες μητέρες, καθώς και τη σπουδαία συμβολή τους στη διαιώνιση του ποντιακού πολιτισμού κατά τα ζοφερά χρόνια της Γενοκτονίας τιμά το μνημείο που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το πρωί στη Χρυσούπολη Καβάλας σε μια λιτή αλλά άκρως συγκινητική τελετή.

Μια Πόντια μάνα με ένα μωρό στην αγκαλιά, με αποτυπωμένη την απόγνωση και τη θλίψη στο πρόσωπό της, εικονίζει το νέο μνημείο που κοσμεί πλέον την πλατεία Αριστοτέλους.

Στη μέση του μαρμάρινου μνημείου –που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κικώτης– υπάρχει ένα σπάσιμο που συμβολίζει την καταστροφή και τον πόνο, ενώ το κενό ανάμεσα στα δύο μάρμαρα συμβολίζει τη ρωγμή που δέχτηκαν στη ζωή τους οι Πόντιοι.


Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης μπροστά στο μνημείο, πριν από τα αποκαλυπτήρια (φωτ.: malkidis.blogspot.gr)

«Το ΔΣ του Δήμου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το μνημείο αυτό ως ελάχιστο φόρο τιμής στις θηριωδίες που υπέστησαν οι Πόντιοι» ανέφερε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Νέστου Νικόλαου Μακρίδη, αλλά και ομιλία για την Πόντια μάνα από την εκπαιδευτικό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νόπη Νικηφορίδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο και τήρηση ενός λεπτού σιγής.