8 Ιούλιος 2017, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2017, 16:09

Στην Αυστραλία, και με τη στήριξη των Ποντίων, το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτονολόγων

  • Στην Αυστραλία, και με τη στήριξη των Ποντίων, το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτονολόγων
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με κεντρικό θέμα «Η δικαιοσύνη και η πρόληψη της Γενοκτονίας» (Justice and the Prevention of Genocide) θα γίνει το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενοκτονολόγων, χορηγός του οποίου είναι η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, από την Κυριακή 9 μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Για μια ιστορική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μίλησε ο πρόεδρος του φορέα των Ποντίων, Παναγιώτης Παπουλίδης: «Μια κίνηση με την οποία επεκτείνουμε το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων εκτός ομογένειας».

Σύνεδροι από 25 χώρες του κόσμου θα παρουσιάσουν 146 εισηγήσεις, έντεκα ταινίες και έξι καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις θα είναι αυτή του Θεόδωρου Πελεκανίδη (πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου) με τίτλο «Η παρουσίαση της Γενοκτονίας την εποχή του μεταμοντερνισμού» και του Παναγιώτη Διαμάντη (πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ) «Συμπλεκόμενες ιστορίες: Η Γενοκτονία στο αυστραλιανό πρόγραμμα διδακταίας ύλης».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Συνεδρίου: «Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας είναι το ανώτατο όργανο των Αυστραλιωτών Ελλήνων οι πρόγονοι των οποίων προέρχονται από τον Πόντο [...] της περιοχής της Ανατολίας. Με παρατήματα σε Σίδνεϊ, Γουόλονγκονγκ, Μελβούρνη, Καμπέρα, Αδελαΐδα και Περθ, η δραστηριότητα της Ομοσπονδίας επικεντρώνεται στον πολιτισμό και την πολιτική αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους».

Η πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας», Μαρία Άνθονι, ανέφερε: «Ο κόσμος εξελίσσεται, το παγκόσμιο χωριό είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν αρκεί να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις στις λέσχες μας για την ημέρα μνήμης και να λέμε “Εντάξει. Βγάλαμε την υποχρέωση”». Τόνισε ότι είναι υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους προγόνους μας η διαρκής και συνεχής δουλειά «για την επιμόρφωση επιστημόνων και πολιτικών, αλλά και για την αφύπνιση των επόμενων γενεών Ελλήνων της διασποράς».