7 Ιούλιος 2017, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2017, 18:18

Καύσωνας: Έρχονται και πάλι 40άρια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

  • Καύσωνας: Έρχονται και πάλι 40άρια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
    (Φωτ.: EPA / Patrick Pleu)

Νέο… καυτό «μαρτύριο» αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά τον καύσωνα του περασμένου Σαββατοκύριακου, στα κόκκινα μπαίνει ξανά ο υδράργυρος από την Κυριακή. Μετά από μια μικρή ανάσα δροσιάς, οι υψηλές θερμοκρασίες επανέρχονται να μας… θυμίσουν ότι βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού.

Το μελτέμι των τελευταίων ημερών λειτούργησε ως φυσικό «κλιματιστικό» για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όμως, αυτό το μελτέμι σταδιακά θα εξασθενήσει και θα επηρεάσει μόνο τις πολύ ανατολικές και νότιες περιοχές του Αιγαίου και έτσι, αυτή τη φορά, τη «μάχη» φαίνεται ότι θα την κερδίσουν πάλι οι θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν από τη βόρεια Αφρική και θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και μέχρι την προσεχή Τρίτη, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, θα έρθουν ακόμη πιο θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να βιώσουμε πάλι συνθήκες καύσωνα. Τρίτη και Τετάρτη το θερμότερο θα αγγίξει τους 40 με 42 βαθμούς, κυρίως σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, Έβρο, Ανατολική Πελοπόννησο, ίσως τοπικά στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 37 με 38 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, το κύμα ζέστης δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το προηγούμενο.