9 Ιούλιος 2017, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2017, 10:02

Υπεραιωνόβιο καφενείο στο παρχάρι της Τόνιας

  • Υπεραιωνόβιο καφενείο στο παρχάρι της Τόνιας

Η περιοχή της Τόνιας, που πήρε το όνομά της από την αρχαία Θοανία, είναι γνωστή για τα χωριά της που κατοικούνται από ελληνόφωνους κατοίκους, για την παράδοση που έχουν οι κάτοικοί της στα όπλα, καθώς και για τα παρχάρια της. Μπορεί η Καντίργκα ή Κατίρκαγια να είναι το πιο γνωστό παρχάρι της Τόνιας, όμως και το Ερίκμπελι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από καταπράσινα λιβάδια, αποτελεί και ενός είδους εμπορικό σταθμό για όλα τα παρχάρια της περιοχής, που δεν είναι λίγα.

Το Ερίκμπελι, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες παρχάρια και αποτελεί σταθμό για τους διερχομένους από και προς αυτά.

Εκεί, όπου έχουν τα βουκολικά τους παρχαρόσπιτα οι ελληνόφωνοι της Τόνιας, υπάρχει ένα καφενείο το οποίο λειτουργεί για πάνω από εκατό χρόνια και ανήκει στην οικογένεια Γκιουνέρ.

Το καφενείο, που ονομάζεται «Ριζά'νιν γερί», δεν σερβίρει μόνο καφέδες και τσάγια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα, γαστριμαργικώς ενδιαφέροντα – όπως πατσάς, φασόλια, πιλάφι και άλλα παραδοσιακά φαγητά. Και παρότι τα παρχάρια έχουν κόσμο από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο, ακόμα και τους μήνες που το χιόνι ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Τότε, τους κρύους μήνες, αναλαμβάνει έργο μια θερμάστρα-γίγας (μήκους 2,20 και ύψους 1,20 μ.) η οποία, σημειωτέον, έχει διπλό ρόλο: θέρμανση και ψήσιμο φαγητών. Όσο για τη γεύση, ασύγκριτη.

Όπως δηλώνει ο Γκιουνέρ, η θερμάστρα αυτή δεν έχει σβήσει εδώ και 58 χρόνια, από τότε δηλαδή που κατασκευάστηκε. Το καφεστιατόριο είναι ανοικτό από το πρωί στις 05:00 μέχρι τις 19:00. Όσοι επισκεφθείτε την Κατίρκαγια, κοπιάστε.

Μια λεπτομέρεια: ο Γκιουνέρ δηλώνει ότι ο παππούς του, που άνοιξε το καφενείο, έζησε 111 χρόνια!