7 Ιούλιος 2017, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2019, 09:23

Ένα σπάνιο παρακάθ' με τον Κωστίκα Τσακαλίδη (βίντεο)

  • Ένα βίντεο από όπου περνά σχεδόν όλη η ποντιακή καλλιτεχνική ζωή από το '60 έως το '80

Ήταν 7 Ιουλίου του 1982 όταν σίγησε για πάντα ένα άξιο παιδί του Πόντου, ο Κωστίκας Τσακαλίδης. Χτυπημένος από τον καρκίνο, ο σπουδαίος λυράρης πεθαίνει αφήνοντας ωστόσο πίσω του ένα έργο που τον έχει κάνει αθάνατο. Συχνά θαυμαστές του Κωστίκα Τσακαλίδη δημοσιοποιούν στα social media φωτογραφίες, αλλά και ηχητικά αποσπάσματα από καλλιτεχνικά συναπαντήματα με πρωταγωνιστή τον φημισμένο λυράρη. Όπως το συγκεκριμένο υλικό που είναι από «σπάνιο παρακάθ', γεμάτο κέφι».

Είναι ένας τρόπος να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του αλλά και να μυήσουν τους νεότερους στο καλλιτεχνικό έργο του. Ένα έργο γεμάτο καλή ποντιακή λύρα!

Στο φωτογραφικό υλικό με το οποίο είναι «ντυμένο» το βίντεο, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό η ποντιακή καλλιτεχνική ζωή των δεκαετιών 1960, '70 και '80. Διακρίνονται καλλιτέχνες που άφησαν εποχή στο ποντιακό στερέωμα και κάποιοι που ακόμα δημιουργούν, όπως οι Χρύσανθος Θεοδωρίδης, Γιώργος Αμαραντίδης, Γιάννης Τσανάκαλης, Σοφία Παπαδοπούλου, Γρηγόρης Τσαλκατίδης, Νίκος Σπυριδόπουλος, Γιάννης Καλπατσινίδης, Λιζέττα Νικολάου, Νίκος Ζουρνατζίδης, Κώστας Αλεξανδρίδης, Νίκος Τσιμαχίδης, Θανάσης Τσολερίδης, Λάζος Τερζάς και άλλοι πολλοί.

Η πορεία του Κωστίκα Τσακαλίδη είναι κάτι παραπάνω από ζηλευτή. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο γνωστός δημιουργός μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού πενταγράμμου Μίμης Πλέσσας είχε πει πως ο ήχος της λύρας του Κωστίκα ήταν αυτός που του σύστησε τη μουσική του Πόντου! «Ξαφνικά κι απότομα ήτανε γραφτό να ανακαλύψω τη μουσική του Πόντου! Σ’ ένα διάλειμμα δουλειάς άκουσα μέσα από το στούντιο έναν αληθινό ζωντανό ήχο που με εντυπωσίασε. Πλησίασα και είδα πως όλος αυτός ο ήχος έβγαινε από την λύρα ενός λυράρη. Όταν άρχισε το τραγούδι κι ενώ δεν καταλάβαινα λέξη από όσα έλεγε, ένιωσα πως μέσα μου ξύπνησαν αρχέγονες μνήμες, από την ομορφιά ακόμα και του ομηρικού μύθου.

»Σεμνός και απλός, όπως κάθε αληθινός καλλιτέχνης, ο Κώστας Τσακαλίδης (Κωστίκα τον λένε οι φίλοι του), δεν κατάλαβε τη συγκίνησή μου και τα λόγια ενθουσιασμού, γιατί ό,τι έκανε αυτός, ήταν φυσικό και αυθεντικό. Είναι φυσικό η τόσο ενδιαφέρουσα μουσική του Πόντου να μας επηρεάζει όλους και να θέλουμε να δροσιστούμε από την πηγή της. Εσείς οι τυχεροί θα πιείτε από τα αυθεντικά του Πόντου, με την αλήθεια που τα λέει ο Κωστίκας, πριν εμείς οι έντεχνοι, οι επιτήδειοι, θολώσουμε τη διαύγεια και την καθαρότητά τους» είχε πει ο μουσικοσυνθέτης, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος του Τραπεζούντιου λυράρη.