6 Ιούλιος 2017, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2017, 15:27

Σεβαστόπολις, η Έφεσος του Πόντου

  • Σεβαστόπολις, η Έφεσος του Πόντου

Αρχαία πόλη του μεσόγειου Πόντου, που βρίσκεται σε απόσταση 69 χλμ. από την Ευδοκιάδα, τη σημερινή Τοκάτη. Το όνομα Σεβαστόπολις το έλαβε τον 1ο αι. π.Χ., ενώ επί του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117) αποσπάστηκε διοικητικά από την Περιφέρεια Γαλατικού και Πολεμωνιακού Πόντου και έγινε μέρος της Περιφέρειας της Καππαδοκίας.

Ήταν μια από τις πέντε μεγάλες πόλεις του Πόντου.

Επί των ερειπίων της αρχαίας πόλης έχει χτιστεί η κωμόπολη Σουλούσαραϊ, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή η ανασκαφή της. Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γκαζιοσμάνπασα, Σενγκιούλ Ντιλέκ Φουλ, αναφερόμενη στο θέμα των ανσκαφικών δραστηριοτήτων στη Σεβαστόπολη είπε ότι «από τη μια πλευρά το μέγεθος της αρχαίας πόλης και από την άλλη το γεγονός ότι πάνω της έχουν χτιστεί τα σπίτια του Σουλούσαραϊ, που απαιτεί απαλλοτριώσεις και γκρέμισμα σπιτιών, μας κάνει να λέμε ότι θα χρειαστούν εκατό χρόνια για να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες και να αποκαλυφθεί το σύνολο της αρχαίας Σεβαστόπολης».

Οι τοπικές Αρχές δίνουν μεγάλη σημασία στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης, με την ελπίδα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Gallery