5 Ιούλιος 2017, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2017, 13:17

Αναβολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

  • Αναβολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Διάχυτη είναι πλέον η αίσθηση στο Κραν Μοντανά ότι ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ναυάγιο, μετά και την αδιάλλακτη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από το ελβετικό θέρετρο, το σημερινό πρόγραμμα των συνομιλιών άλλαξε και πλέον κυκλοφορούν ευρύτατα οι φήμες ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επανέφερε «πιεστικά και αφόρητα» το θέμα για τη μετάβαση στην Ελβετία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι οι ηγέτες που μετέχουν στις συνομιλίες ζήτησαν την ακύρωση του πρωινού προγράμματος για διαβούλευση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν επαφές του ειδικού συμβούλου.

«Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί. Τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει», είπε χθες ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το αίτημα να δώσουν το παρών στην Ελβετία οι Αλέξης Τσίπρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Τερέζα Μέι τέθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Αντόνιο Γκουτέρες, και χθες το βράδυ το επανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δυναμιτίζοντας το ήδη κακό κλίμα.

«Πιστεύεται ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τουρκία», σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, και τονίζει ότι το αίτημα απορρίπτεται και από τον Νίκο Αναστασιάδη και από τον Νίκο Κοτζιά. Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα ομόλογό του. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου, «συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».

Το απόγευμα, με βάση το πρόγραμμα των συνομιλιών, στο τραπέζι θα βρεθούν οι εσωτερικές πτυχές, ενώ αργότερα θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.