30 Ιούνιος 2017, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2017, 19:40

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ καύσωνα στην Αττική – Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα

  • Πανευρωπαϊκό ρεκόρ καύσωνα στην Αττική – Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα
    Μία γυναίκα κρατάει βεντάλια πάνω από το κεφάλι για να προστατευθεί από τον δυνατό ήλιο στην πλατεία Κοτζιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Κόκκινο χτύπησε σήμερα ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα. Γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες των σταθμών του Αστεροσκοπείου, που καταγράφηκαν την Παρασκευή 30/6, σημειώθηκαν σε Ελευσίνα (45,3 Κελσίου), Ασπρόπυργο (44,6), Σπάρτη (44,4), Λάρισα (44,3), Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (44,1), Λαμία (43,6), Λευκοχώρι Κορινθίας (43,4) και Κωπαΐδα (43,3). Σε πέντε σταθμούς πανελλαδικά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου και σε 34 σταθμούς τους 42 βαθμούς!

«Πρωταθλήτρια» του ευρωπαϊκού κύματος καύσωνα αναδείχθηκε η Ελευσίνα, με τον υδράργυρο στους 45,3 Κελσίου, θερμοκρασία που δεν καταγράφηκε σήμερα σε καμία άλλη περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου!

Στην Αττική (εκτός Θριασίου) η μέγιστη τιμή ήταν 43,1 βαθμοί σε Κορυδαλλό, Παλλήνη και Ψυχικό, ενώ ακολούθησαν με 42,4 βαθμούς τα Πατήσια, το Τατόι και το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών).

Την Παρασκευή αλλά και το Σαββάτο (χάρτης 1 - αριστερά) πολλές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και κάποιες νησιωτικές θα φτάσουν τους 40 βαθμούς, ενώ στη κοιλάδα του Έβρου, στη θεσσαλική πεδιάδα καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Βοιωτίας, της Αττικής, και της Πελοποννήσου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς.

Πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 4 έως 6 βαθμών, αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής (χάρτης 2 - δεξιά) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελοπόννησο. Κατά το υπόλοιπο της Κυριακής και τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά, πρώτα στα υπόλοιπα βόρεια και δυτικά, και στη συνέχεια στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Τρίτη.