29 Ιούνιος 2017, 23:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2017, 23:12

1,6 εκατ. Βρετανοί χώρισαν λόγω Brexit!

  • Brexit: Πορεία στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος
    Μπύρες για τους υποστηρικτές του «Ναι» και του «Όχι» σε μπυραρία του κεντρικού Λονδίνου, Ιούνιος 2016. Η θέση για το Brexit όμως φαίνεται ότι καθόρισε ακόμα και την επιλογή συντρόφων και όχι μόνο μπύρας για τους Βρετανούς (φωτ.: EPA / Hannah McKay)

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το πόσο βαθιά δίχασε την βρετανική κοινωνία το Brexit είναι η έρευνας για τις σχέσεις των βρετανικών ζευγαριών. Σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό της ιστοσελίδας γνωριμιών eHarmony που έγινε για να καταγράψει την επίδραση της πολιτικής στις ερωτικές σχέσεις, με αφορμή την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, 1,6 εκατ. άνθρωποι διέλυσαν τις σχέσεις τους λόγω αγεφύρωτων διαφορών στο θέμα της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

Το 3,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Brexit ήταν βασικός παράγοντας για να αποφασίσουν να σταματήσουν να βγαίνουν με κάποιον.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-24 ετών, με το 10% να απαντά ότι χώρισε ή σταμάτησε να βλέπει κάποιον εξαιτίας των απόψεών του για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 από την ICM, το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το δημοψήφισμα επιβάρυνε τις προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους. Το 6% παραδέχθηκε ότι διαπληκτίστηκε με την οικογένειά του και το 2% ότι διέκοψε κάθε σχέση με κάποιον συγγενή.

Τα στοιχεία  έδειξαν ότι τα μέλη της ιστοσελίδας γνωριμιών που ανέφεραν το Brexit στο προφίλ τους, που τάσσονταν είτε υπέρ, είτε κατά της εξόδου από την ΕΕ (δηλαδή διευκρίνιζαν αν είναι Remainer ή Brexiteer) έλαβαν περισσότερα μηνύματα σε σύγκριση με όσα λαμβάνει ο μέσος χρήστης. Οι γυναίκες είδαν αύξηση μηνυμάτων κατά 84% και οι άνδρες κατά 90%.

«Ενώ η eHarmony δεν έχει κανένα πολιτικό προσανατολισμό παρατηρούμε έντονα τις κοινωνικές τάσεις στο σύνολό τους. Το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ ήταν μια καθοριστική πολιτική στιγμή και η κάλυψη του ήταν αναπόφευκτη», ανέφερε ο Romain Bertrand διευθυντής της ιστοσελίδας γνωριμιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν θέματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποφύγουν. Είναι λυπηρό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσες πολλές ερωτικές σχέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έληξαν ή δεν προχώρησαν πέρα από το αρχικό στάδιο λόγω του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.

Πέρα από το Brexit, οι αντιτιθέμενες πολιτικές απόψεις οδήγησαν πέρσι περίπου 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστό 6%, να τερματίσουν τη σχέση τους.