30 Ιούνιος 2017, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2017, 10:22

Σκόνη και ζέστη κάνουν καμίνι την Ελλάδα – Η πρόγνωση του καιρού (χάρτης)

  • Σκόνη και ζέστη κάνουν καμίνι την Ελλάδα – Η πρόγνωση του καιρού (χάρτης)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας φέρνουν τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 43 βαθμούς στην κοιλάδα του Έβρου και στη θεσσαλική πεδιάδα, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Βοιωτίας, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα δυτικά.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 24 έως 41 και πιθανώς 42 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αίθριος καιρός και άνεμοι μεταβλητοί  3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη αίθριος καιρός και άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 22 έως 39 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση

Σε Ήπειρο, νησιά Ιονίου, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 40, και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αίθριος καιρός, άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, και η θερμοκρασία από 23 έως 41, και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη αίθριος καιρός, άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ, και θερμοκρασία από 24 έως 37 και στην νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου αίθριος καιρός, άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.