29 Ιούνιος 2017, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2017, 19:40

Οι Νεάντερταλ είχαν οδοντίατρο, που χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες!

  • Οι Νεάντερταλ είχαν οδοντίατρο, που χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες!
    (Φωτ.: University of Kansas / PA)

Τα ξαδέρφια μας ασκούσαν ένα είδος προϊστορικής οδοντιατρικής, και το αποδεικνύουν Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές που μελέτησαν δόντια που είχαν βρεθεί στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή Κράπινα της Κροατίας. Μόλις τώρα οι σύγχρονες μέθοδοι έδειξαν ότι στα δόντια ενός Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 130.000 χρόνια υπήρχαν ενδείξεις επεμβάσεων από κάποιο μυτερό αντικείμενο.

Η εξέταση αποκάλυψε ότι ένας γομφίος (τραπεζίτης) και ένας προγόμφιος είχαν μετακινηθεί από τις φυσιολογικές θέσεις τους, και παράλληλα φαίνονταν κάποιες εγκοπές που είχαν σκόπιμα γίνει ανάμεσα στα δόντια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Φράγιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας, εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Νεάντερταλ ή κάποιος άλλος (ο «οδοντίατρος») έσπρωχνε κάτι σαν οδοντογλυφίδα μέσα στο στόμα του –πιθανώς ένα μικρό οστό ή κλαράκι–, για να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα ή πόνο.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι πριν από 1,8 εκατ. χρόνια ο «επιδέξιος» πρόγονος του ανθρώπου (Homo habilis) χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες στο στόμα του.