29 Ιούνιος 2017, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2017, 16:38

Μήπως ο Σόιμπλε δεν είναι και «τόσο σκληρό καρύδι»;

  • Μήπως ο Σόιμπλε δεν είναι και «τόσο σκληρό καρύδι»;
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Ευέλικτος προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων, είναι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κατά τ’ άλλα έχει τη φήμη του «σκληρού καρυδιού», σύμφωνα με διόλου θετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της ΜΠούντεσνταγκ, δεν πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του σώματος ούτε η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με πόρους.

Ο Σόιμπλε είχε δώσει τον λόγο του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι σε αυτό το πακέτο διάσωσης θα συμμετείχε πλήρως και το ΔΝΤ που ακόμα δεν συμμετέχει με πόρους, επειδή αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο Σόιμπλε» σχολιάζει η FAZ «απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευέλικτος είναι προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων. Ο Σόιμπλε ακκίζεται ευχαρίστως με τη φήμη που έχει στην Ευρώπη σαν "σκληρό καρύδι". Στην πραγματικότητα συμβιβάζεται πολλές φορές με πραγματιστικές και σχολαστικές λύσεις που οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο απ' αυτό που επιδίωκαν οι εκάστοτε νόμοι της ΕΕ και απ' αυτό που διακηρυσσόταν στους Γερμανούς πολίτες κατά την ψήφισή τους. Η πολυετής επιχείρηση λύτρωσης των Ελλήνων μαζί με το κούρεμα χρέους, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα για παράδειγμα από τη Γαλλία ή η πρόσφατη διάσωση ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο τέλος συμβιβασμούς ασύμβατους με τους κανόνες» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι αλήθεια ότι την κρίσιμη στιγμή του έλειπε πάντα η στήριξη της ακόμα πιο ευέλικτης καγκελαρίου για μια πιο συνεπή στάση. Τελικά δεν ήθελε και να ρισκάρει τη θέση του, ίσως και με τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για χειρότερες καταστρατηγήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική του διαθέτει μέτρο και αξιοπιστία. Η αποτίμηση αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του για το ευρώ» προσθέτει.