29 Ιούνιος 2017, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2017, 14:40

Σχέδια ολοκλήρωσης του Αγίου Ευγενίου των Ποντίων στα Πετρωτά

  • Σχέδια ολοκλήρωσης του Αγίου Ευγενίου των Ποντίων στα Πετρωτά
    Από τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Αγ. Ευγένιο Πετρωτών Ροδόπης (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Σαπών)

Με εποικοδομητική συζήτηση για την αναζήτηση τρόπων ώστε ο ημιτελής ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στα Πετρωτά Ροδόπης, πιστό αντίγραφο της αρχιτεκτονικής του ομώνυμου ναού στην Τραπεζούντα, να λάβει στο μέλλον τις διαστάσεις που του αρμόζουν, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των γενεθλίων του Αγίου, την προηγούμενη Κυριακή. Στη συζήτηση παρόντες ήταν η Χρύσα Μαυρίδου (αντιπρόεδρος της ΠΟΕ), ο Γρηγόρης Κεσαπίδης (πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, και ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, οι οποίοι ανέπτυξαν βλέψεις και σχέδια με κοινό στόχο την τελειοποίηση του ναού.

Στα Πετρωτά Ροδόπης και στον Αρκαδικό Δράμας εορτάστηκε ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος.

Την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Ιουνίου στους ιερούς ναούς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου τόσο στο Αρκαδικό Δράμας όσο και στα Πετρωτά Ροδόπης εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου, με αφορμή τα γενέθλιά του. Στις εκδηλώσεις πρωτοστάτησε ο Σύνδεσμός Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ.


Ιερός Ναός Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στα Πετρωτά Ροδόπης.

Στο Αρκαδικό Δράμας τα σωματεία μέλη του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», σήκωσαν ψηλά τα λάβαρα-σύμβολά τους και συνόδευσαν την περιφορά της εικόνας του Αγίου Ευγενίου την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ενώ ακολούθησαν και άλλες εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του ναού.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου Μέγας Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου Ρωμανίας, στα Πετρωτά Ροδόπης, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.