28 Ιούνιος 2017, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2017, 23:02

Μητσοτάκης: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα

  • Μητσοτάκης: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ. αρχείου: flickr / neadhmokratia)

Κάλεσμα στον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Συνέδριο του Economist. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας.

»Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Συνοψίζοντας το σχέδιο που είναι προτίθεται να εφαρμόσει ΝΔ, αν κυβερνήσει, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα πέντε βασικά βήματα:

  1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας για την οριστική έξοδο από την κρίση.
  2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).
  3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.
  4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.
  5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% του ΑΕΠ, που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.