31 Οκτώβριος 2013, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:43

Το φιλί της ζωής στην Ποντιακή διάλεκτο! Ξεκινούν τα μαθήματα στην Κομοτηνή

  • Το φιλί της ζωής στην Ποντιακή διάλεκτο! Ξεκινούν τα μαθήματα στην Κομοτηνή

Το φιλί της ζωής στην Ποντιακή διάλεκτο! Ξεκινούν τα μαθήματα στην Κομοτηνή

Ξεκινάει άμεσα η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα προγράμματα των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Κερασούντα και Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, θα διδάξει την ποντιακή διάλεκτο στους Κομοτηναίους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά το «φιλί της ζωής» στην ποντιακή διάλεκτο. Η ίδια μαζί με άλλα 34 άτομα σε όλη την Ελλάδα παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια και πιστοποιήθηκε, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει γνώσεις σε όσους επιθυμούν να διδαχθούν την ποντιακή διάλεκτο. Αυτή εξάλλου τη δυνατότητα τους προσφέρει το υπουργείο Παιδείας το οποίο, ανακοίνωσε πως η διάλεκτος των Ποντίων που διατηρείται χιλιάδες χρόνια θα γίνει μία πρώτη προσπάθεια να διαδοθεί μέσω των μαθημάτων που θα ξεκινήσουν για ενήλικες στα Δημοτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Η διδασκαλία θα στηριχθεί σε εγχειρίδιο το οποίο έχει ήδη εκδοθεί και θα διανεμηθεί σε εκπαιδευόμενους.

Ποντιακή διάλεκτος ονομάζεται η γλώσσα των Ποντίων που κατοικούσαν στις νότιες-νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Θεωρείται ότι προέρχεται από την τοπική όψιμη ελληνιστική Κοινή σε χώρο με ιωνικό υπόστρωμα. Το λεξιλόγιό της έχει επηρεαστεί από την Περσική γλώσσα στην αρχαιότητα και από την Τουρκική γλώσσα (λιγότερο όμως από όσο η Καππαδοκική) και από γλώσσες του Καυκάσου, των οποίων η επίδραση δεν έχει διακριβωθεί μέχρι τώρα. Επίσης δέχτηκε επιδράσεις από το λεξιλόγιο των Γενουατών και των Βενετσιάνων της Τραπεζούντας και των Γεωργιανών. Ωστόσο, οι ξένες λέξεις εξελληνίστηκαν και εντάχθηκαν στο κλιτικό σύστημα της ελληνικής γλώσσας.

Με βάση την ταξινόμηση του Μ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως στην εγγύτητα προς τη Νεοελληνική Κοινή, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις ομάδες ιδιωμάτων εντός τής διαλέκτου: α) οινουντιακά ιδιώματα (με αυξημένη νεοελληνική επίδραση μέσω της Κωνσταντινουπόλεως), β) τραπεζουντιακά ιδιώματα (μικρότερη νεοελληνική επίδραση), γ) χαλδιώτικα ιδιώματα (με αυξημένη τουρκική επίδραση).

Δεν είναι επίσημη γλώσσα καμιάς χώρας και δεν διδάσκεται

Δεν είναι επίσημη γλώσσα καμίας χώρας και δε διδάσκεται. Αυτό όμως θα αλλάξει γιατί σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας,  ξεκινάει άμεσα η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα προγράμματα των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ήδη στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης της διδασκαλίας που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών για την πιστοποίηση της επάρκειας διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου. Επίσης, αναρτήθηκε και ο κατάλογος με τα στοιχεία των 34 εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετά και την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, που πραγματοποιήθηκαν, κρίθηκαν ικανοί να διδάξουν την ποντιακή διάλεκτο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων, που έχουν αιτηθεί να πραγματοποιήσουν σχετικούς επιμορφωτικούς κύκλους.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τη διδασκαλία δήλωσε στο «Χ», η Χρύσα Μαυρίδου, κάνοντας γνωστό ότι, «στο νομό μας ο δήμος Κομοτηνής θα κάνει μαθήματα. Ήταν μία θεματική που ζητήσαμε από τους δήμους να την προσθέσουν στο πρόγραμμα τους και τουλάχιστον σε όλους τους δήμους της ΑΜΘ και γενικότερα σε 34 δήμους σε όλη την Ελλάδα εντάχθηκε και αυτή η θεματική στα κέντρα δια βίου μάθησης». 

Κατόρθωμα του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

Κατόρθωμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποντίων Εκπαιδευτικών που έδρασε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, είναι η ένταξη της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Όλο το εγχείρημα σύμφωνα με την Χρύσα Μαυρίδου ξεκίνησε από το συνέδριο της Κατερίνης που αφορούσε στο παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία ενός εγχειριδίου της ποντιακής διαλέκτου, βάση του οποίου θα γίνει και η διδασκαλία. 

Έως 25 μαθητές θα έχει το τμήμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου που θα δημιουργηθεί στην Κομοτηνή και η κ. Μαυρίδου έχει πιστοποιηθεί προκειμένου να μεταφέρει τη γνώση της. Ήδη σύμφωνα με την ίδια έχουν εκφράσει πολλοί συμπολίτες μας το ενδιαφέρον να μάθουν ποντιακά, χωρίς απαραίτητα να έχουν και την ποντιακή καταγωγή, σχολίασε. «Αυτό είναι το εξαιρετικά ευχάριστο και πιστεύω ότι πραγματικά το τμήμα δε θα αρκεί για να καλύψει το ενδιαφέρον».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναμένουν την σχετική πρόσκληση  από το δήμο Κομοτηνής για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Της Όλγας Τσιούλφα

Πηγή: xronos.gr