27 Ιούνιος 2017, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 18:15

Η εξουσία εκτός από τον άνθρωπο αλλάζει και τον ανθρώπινο εγκέφαλο

  • Αποκωδικοποιητής του εγκεφάλου «διαβάζει» το διάλογο σε πραγματικό χρόνο για πρώτη φορά (βίντεο)
    (Φωτ.: livescience.com)

Είναι κοινό μυστικό πως η εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο. Άλλοτε θετικά, άλλοτε αρνητικά. Οι «λειτουργικές» αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Ντάτσερ Κέλτνερ από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, κάνουν τους ισχυρούς να συμπεριφέρονται όπως εκείνοι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό τραύμα.

Συνειδητοποιούν, δηλαδή, λιγότερο τους κινδύνους, είναι περισσότεροι παρορμητικοί και έχουν μειωμένη ικανότητα ενσυναίσθησης.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο Κέλτνερ δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα μετά από χρόνια έρευνας. Ο νευροεπιστήμονας Σουχβίντερ Όμπι, από το πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, σημειώνει πως από τους ανθρώπους που έχουν εξουσία λείπει το χαρακτηριστικό του «κατοπτρισμού», ένα χαρακτηριστικό σημαντικό για την ύπαρξη ενσυναίσθησης. Η ικανότητα του καθρεπτισμού «αναισθητοποιείται» σε αυτά τα πρόσωπα.

Το παράδοξο είναι πως για να κερδίσει κάποιος εξουσία πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει καταστάσεις μπαίνοντας στη θέση των άλλων, μια ικανότητα που χάνεται όμως όταν ο στόχος επιτευχθεί.

Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυροί δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων ή να μαντεύουν πως θα εκλάβει ένας συνάδελφος ένα σχόλιο ή μια παρατήρηση.