30 Ιούνιος 2017, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2017, 10:04

Ισπανοαραβικές μελιτζάνες γεμιστές

  • Ισπανοαραβικές μελιτζάνες γεμιστές
    (Φωτ.: Text and Photography 2008 Murdoch Books)

Η μελιτζάνα, ιδιαίτερα αγαπητή στους Άραβες κατακτητές (η ισπανική λέξη για τη μελιτζάνα, μπερενχένα [berenjena], είναι αραβικής προέλευσης), υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό από τους Ισπανούς. Αυτό το πιάτο είναι κλασικό της μεσαιωνικής κουζίνας από την αραβική κατοχή.

Είναι απλό αλλά νόστιμο, και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα.

ΥΛΙΚΑ
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κιμάς αρνίσιος ή χοιρινός
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες 
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό
  • ¼ κ.γ. κανέλλα, σε σκόνη 
  • 2 φέτες λευκού ψωμιού, χωρίς κόρα, μουλιασμένες σε γάλα και στραγγισμένες
  • 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Κάνουμε μερικές σταυρωτές διαγώνιες χαρακιές στο εσωτερικό της μελιτζάνας, περίπου 1 εκ. από τη φλούδα. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε για 20΄, να ξεπικρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί, λαδώνουμε με ένα πινέλο και βάζουμε τις μελιτζάνες ανάποδα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, αφήνοντας τη φλούδα με 1 εκ. σάρκας.
  3. Ψιλοκόβουμε τη μισή ποσότητα μελιτζάνας που αφαιρέσαμε από το εσωτερικό και την κρατάμε στην άκρη, ενώ πετάμε την υπόλοιπη ποσότητα ή την κρατάμε για άλλες χρήσεις (π.χ. μελιτζανοσαλάτα). 
  4. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τον κιμά με το σκόρδο, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το αυγό, την κανέλλα, το μουλιασμένο ψωμί και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε πάλι.
  5. Μοιράζουμε το μίγμα του κιμά μέσα στα «κελύφη» της μελιτζάνας. Βάζουμε τις γεμιστές μελιτζάνες σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, και ψήνουμε στον φούρνο για 40΄ ή μέχρι να ψηθεί τελείως ο κιμάς.
  • Πηγή: gastronomos.gr