27 Ιούνιος 2017, 22:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 15:32

Στο Μόντρεαλ χτύπησε η καρδιά του 10ου Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας Βορείου Αμερικής (βίντεο)

  • Στο Μόντρεαλ χτύπησε η καρδιά του 10ου Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας Βορείου Αμερικής (βίντεο)
    Αναμνηστική φωτογραφία με τους συμμετέχοντες (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας / Ζώης Μαρίνος)

Πάνω από 250 νεολαίοι από ποντιακούς συλλόγους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά βρέθηκαν για τρεις μέρες –από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουνίου– στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο πλαίσιο του 10ου Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας Βορείου Αμερικής. Εκεί συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις – από σεμινάρια για χορούς, τραγούδια και ενδυμασία, μέχρι ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Φεστιβάλ όπως δήλωσαν οι διοργανωτές, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά και ο οικοδεσπότης Σύλλογος Ποντίων Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος».

Το απόγευμα του Σαββάτου στο πάρκο Χάουαρντ έγινε ποντιακό γλέντι με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Παντελή Κυρκενίδη στη λύρα, το αγγείο και το ζουρνά. Τους συνόδευσαν ο Γιάννης Απαζίδης και Χρήστος Τικταπανίδης. Συμμετείχαν πάνω από 500 ομογενείς.

Το τριήμερο κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Ιουνίου στον ίδιο χώρο, όπου τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Ποντίων Βοστώνης «Παναγία Σουμελά», Νέας Υόρκης «Οι Κομνηνοί», Κονέκτικατ «Πόντος», Κλίβελαντ, Σικάγο «Ξενιτέας», Φιλαδέλφειας «Ακρίτες», Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος» παρουσίασαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς.

Τα ποντιακά σωματεία καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου εμπνεύστηκαν ένα νέο ποντιακό τραγούδι, το οποίο θα ηχογραφηθεί σύντομα.

Στο Φεστιβάλ έγινε μνεία για την ομόφωνη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το δημοτικό συμβούλιο του Μόντρεαλ, γεγονός που οδήγησε σε σειρά ανάλογων αποφάσεων και από άλλες πόλεις του Καναδά, όπως το Βανκούβερ και το Έντμοντον.

  • Με πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ23
ΙΟΥΝΙΟΣ
2017