27 Ιούνιος 2017, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 14:30

Μύρισε ποντιακά φαγητά η Ρόδος στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων (φωτο)

  • Μύρισε ποντιακά φαγητά η Ρόδος στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων (φωτο)
    Η Έλλη Σιδηροπούλου μαγειρεύει ποντιακά εδέσματα, και η Ρόδος σκουντουλίζει (φωτ.: Δέσποινα Γιαννίκου)
  • Μύρισε ποντιακά φαγητά η Ρόδος στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων (φωτο)
    Πάνω από 450 άνθρωποι έφαγαν και χόρεψαν στο Φεστιβάλ (φωτ.: Δέσποινα Γιαννίκου)
  • Μύρισε ποντιακά φαγητά η Ρόδος στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων (φωτο)
    Από ποντιακή γαστρονομική εκδήλωση μπορεί να λείπει το ποντιακό γλέντι; (φωτ.: Δέσποινα Γιαννίκου)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το νησί της Ρόδου εσκουντούλτσεν ας σα ποντιακά φαΐα ντ’ εμα’είρεψεν η Έλλη Σιδηροπούλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ποντιακών Εδεσμάτων του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής», που έγινε την περασμένη Κυριακή στο πάρκο Ροδινιού. Η ποντιακή κουζίνα με κάποιους αριθμούς; 750 φύλλα από μαυρολάχανα, 780 βαρένικα και 6 κατσαρόλες τανωμένος σορβάς!

Πάνω από 450 άτομα απόλαυσαν δωρεάν ποντιακές παραδοσιακές νοστιμιές, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Ελευθεριάδου.

Ντολμάδες με μαυρολάχανα, πιροσκί, ωτία αλλά και πίτες είχαν την τιμητική τους, που μέρες νωρίτερα τα μέλη του Συλλόγου τα παρασκεύασαν στην κουζίνα της προέδρου, ενώ ζωντανά στο χώρο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση η Έλλη Σιδηροπούλου παρασκεύασε βαρένικα και τανωμένον σορβά. Η μαγείρισσα έδειχνε αναλυτικά τη διαδικασία μαγειρέματος, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την πλησίαζαν για να την ρωτήσουν μυστικά των συνταγών αλλά και για να δοκιμάσουν… μια κουταλιά παραπάνω. Εντυπωσιασμένος ο ντόπιος κόσμος από την ποντιακή κουζίνα, λένε στο pontos-news.gr η πρόεδρος και η μαγείρισσα.


Το χορευτικό του «Διγενή» παρουσιάζει παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς (φωτ.: Δέσποινα Γιαννίκου)

Από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει και το ποντιακό γλέντι που ακολούθησε. Ο Γιάννης Κουρτίδης στο τραγούδι, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης στη λύρα και το αγγείο, ο Χρήστος Τοπκαράς στη λύρα και οι Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης, Περικλής Λαζαρίδης και Ζωή Παυλίδου στο νταούλι, μύησαν τον κόσμο στα μονοπάτια του ποντιακού χορού, ρίχνοντας έτσι την αυλαία του Φεστιβάλ.