27 Ιούνιος 2017, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 14:31

Κάθε 10 χρόνια καταγράφεται καύσωνας τον Ιούνιο – Πότε περιμένουμε τα 42άρια

  • Καύσωνας: Έρχονται και πάλι 40άρια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
    (Φωτ.: EPA / Patrick Pleu)

Για έναν σχετικά σπάνιο καύσωνα προετοιμάζεται η Ελλάδα, η οποία κατά τόπους θα δει το θερμόμετρο να φτάνει και τους 43 βαθμούς Κελσίου. «Τον Ιούνιο ο καύσωνας είναι σπάνιος, συμβαίνει κάθε δεκαετία. Την τελευταία φορά ήταν το 2007», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι την Τετάρτη η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 βαθμούς, και την Πέμπτη του 40-41 βαθμούς Κελσίου, αλλά «αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα», όπως τονίζει ο Αντώνης Λάλος. Και αυτό διότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ πιο ζεστές. «Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή στη θάλασσα τόσο πιο εύκολα θα πιάσει τους 39 βαθμούς», διευκρινίζει.


Χάρτης θερμοκρασιών για την Πέμπτη (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 και πιθανόν 43 βαθμούς, ενώ την Κυριακή στα δυτικά θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών, και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 ακόμα και τους 42 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές την Τετάρτη και την Πέμπτη θα καταγραφούν θερμοκρασίες κατά μέσο όρο στους 35 βαθμούς, την Παρασκευή και το Σάββατο στους 36 με 38 βαθμούς, ενώ την Κυριακή στα δυτικά θα αρχίσει να πέφτει στους 33 με 35 βαθμούς.

Ο κύκλος του καύσωνα θα κλείσει τη Δευτέρα, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς», εξηγεί ο Αντώνης Λάλος.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα είναι ο καιρός τον Ιούλιο: «Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δύο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μετα-μελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση επειδή καήκαμε τώρα το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο», καταλήγει.