27 Ιούνιος 2017, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 17:59

Έρευνα-σοκ: Το 20% των αθλητών θα δεχόταν να στήσει αγώνες

  • Έρευνα-σοκ: Το 20% των αθλητών θα δεχόταν να στήσει αγώνες

Ένας στους τρεις αθλητές πιστεύει ότι πολλοί αγώνες στην κατηγορία του είναι χειραγωγημένοι, ενώ ένας στους πέντε είναι ενήμερος για κάποιο στημένο παιχνίδι στην ομάδα του τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μάλιστα, το 20% των αθλητών θα δεχόταν να στήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του για να αυξήσει το εισόδημά του.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικότερα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «FIX the FIXING», το οποίο συντονίζει το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, συμμετείχαν 607 άτομα από το χώρο του αθλητισμού, με μέσο όρο ηλικίας 23,8 χρόνια, η πλειοψηφία των οποίων (494 άτομα) ήταν άνδρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 34,7% των αθλητών πίστευε ότι πολλοί αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι και αυτό συνέβαινε τουλάχιστον 2 με 5 φορές σε μία αγωνιστική χρονιά. Οι αθλητές επισήμαναν ότι ένα παιχνίδι είναι πιο συνηθισμένο να χειραγωγηθεί από τους παράγοντες της ομάδας (40,2%) και λιγότερο από τους αθλητές (27,7%).

Το 20% των ερωτηθέντων αθλητών ήταν ενήμεροι για χειραγωγημένο παιχνίδι στην ομάδα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 38% όταν οι αθλητές αναφέρονταν σε άλλες ομάδες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 20% των αθλητών θα δεχόταν να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του για να αυξήσει το εισόδημά του. Η πλειοψηφία του δείγματος (85,3%) ανέφερε ότι συμμετείχε ή πίστευε ότι ίσως είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα κάποια στιγμή στην καριέρα του.

Τέλος, αυτό που θα απέτρεπε τους αθλητές να καταγγείλουν ένα περιστατικό χειραγώγησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές.

«Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν την έκταση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων και αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING», επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Εκπαιδευτικό μέσο καταπολέμησης στημένων αγώνων
Μια διεθνής ομάδα ειδικών επιστημόνων στη μελέτη της χειραγώγησης αγώνων στο πλαίσιο του προγράμματος «FIX the FIXING» θα δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης της χειραγώγησης αγώνων, που θα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς, προπονητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής), τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα «FIX the FIXING», που θα ολοκληρωθεί το 2018, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Queen’s University από το Ηνωμένο Βασίλειο, το University of Limerick από την Ιρλανδία, το Play Fair Code της Αυστρίας, το IRIS της Γαλλίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο Kώδικας Ευ Αγωνίζεσθαι  (KEA) της Ελλάδας, το International Council for Coaching Excellence (ICCE) και το International Centre for Sport Security (ICSS).