27 Ιούνιος 2017, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2017, 09:30

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άσαντ ότι ετοιμάζει επίθεση με χημικά όπλα

  • Με «φωτιά και οργή» απειλεί να απαντήσει ο Τραμπ στη Β. Κορέα
    (Φωτ.: EPA / Olivier Douliery / Pool)

Ενδείξεις ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα «βλέπουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποιούν πως εάν η Δαμασκός προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου «θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Συρία κάνει προετοιμασίες όμοιες με εκείνες που έγιναν πριν από τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου, όταν δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε επίθεση με πυραύλους κατά συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης.

«Μία ακόμα επίθεση με χημικά όλα από το καθεστώς Άσαντ» θα ήταν δυνατό να καταλήξει «σε μαζική δολοφονία αμάχων» έγραφε η ανακοίνωση.

«Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη Συρία για να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. Αν, ωστόσο, ο κ. Άσαντ διεξάγει μία ακόμα μαζική επίθεση δολοφονίας με τη χρήση χημικών όπλων, αυτός και το στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Όπως σημειώνει πάντως το BBC, η τελευταία εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην περιοχή μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμάχου του Άσαντ, Ρωσίας. Μόλις πριν από λίγες μέρες και μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροπλάνου της Συρίας από τις ΗΠΑ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι θα θεωρούσε τα αεροσκάφη τους ως στόχους.