26 Ιούνιος 2017, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2017, 20:24

Προσωπικό ασφαλείας για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη

  • Προσωπικό ασφαλείας για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη
    Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης στο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Στους δρόμους του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα έντεκα απορριμματοφόρα, ως ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας, και προσπαθούν να μειώσουν τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που έχει πνίξει την πόλη. Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου.

Τα αποριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους, μετά τη δέσμευση των εργαζομένων σήμερα το μεσημέρι να κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου από την πλευρά της και η διοϊκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να αποσύρει το διαγωνισμό για την υπογραφή συμφωνίας με ιδιώτη, που θα αναλάμβανε, τις επόμενες τρεις μέρες, να καθαριστεί η πόλη από τα σκουπίδια.

Ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν κάνει πίσω στην απόφασή της για τον ιδιώτη, αφού όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ανοίχτηκαν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων και αύριο το πρωί θα δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο δήμος να αποσύρει την πρόσκληση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες. Ζητάμε από τους εργαζομένους να δουλέψουν, μαζί με τον ιδιώτη, και τα μεροκάματα δε θα χαθούν. Τους είπαμε: συνεχίστε να δουλεύετε, καθαρίστε την πόλη και θα είμαστε δίπλα σας στη διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων σας.

»Δεν είναι στο χέρι μας να μονιμοποιηθείτε. Δε θα προσφύγει ο δήμος σε ιδιώτη, μόνο αν καθαρίσει η πόλη. Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά μας να ικανοποιούμε έως και παράλογες απαιτήσεις. Προτεραιότητά μας είναι να καθαρίσει η πόλη και αυτό δεν μπορεί να γίνει με πέντε αυτοκίνητα. Αν δεν καθαρίσει η πόλη, όχι τρεις αλλά δεκατρείς μέρες θα έχουμε ιδιώτη», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

«Ακριβός ο ιδιώτης»
Από την πλευρά της η Σοφία Εξαδακτύλου υποστήριξε ότι είναι πολύ υψηλό ποσό οι 192.000 ευρώ που θα κοστίσει ο ιδιώτης εργολάβος και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία και η πόλη ουσιαστικά δε θα καθαρίσει.

Παράλληλα, η Σοφία Εξαδακτύλου αναρωτήθηκε, μήπως αυτή η ολιγοήμερη συμφωνία με τον ιδιώτη εργολάβο αποτελεί ουσιαστικά το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του τομέα Καθαριότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά από περίπου τρεις ώρες συζήτηση, με αρκετές λεκτικές εντάσεις, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, φωνάζοντας συνθήματα.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.