26 Ιούνιος 2017, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2017, 14:54

Πιο πιθανός ο θάνατος από αστεροειδή παρά από καρχαρία

  • Πιο πιθανός ο θάνατος από αστεροειδή παρά από καρχαρία
    Η στιγμή της πτώσης του μετεωρίτη Τσελιάμπινσκ, το 2013, που ξάφνιασε τον πλανήτη μια και δεν είχε ανιχνευθεί νωρίτερα (φωτ.: EPA)

Μήπως είστε από εκείνους που σκέφτονται ότι θα πεθάνουν και κάνουν σενάρια για όλες τις κακοτυχίες που θα τους βρουν; Εάν ναι, βγάλτε από τον κατάλογο με τα σενάρια του τρόμου το να γίνετε γεύμα καρχαρία καθώς θα κολυμπάτε στα βαθιά νερά της θάλασσας μια και είναι πιο πιθανό να πεθάνετε από... αστεροειδή!

Η πιθανότητα, μάλιστα, να πεθάνει κανείς από επίθεση καρχαρία είναι μία στα 3,7 εκατομμύρια ενώ από αστεροειδή μία στα 1,6 εκατομμύρια.

Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θανάτου από κεραυνό, τροχαίο, γρίπη και πτώση. Συγκριτικά, η πιθανότητα θανάτου από κεραυνό είναι μία στις 960.000, από πτώση του ανθρώπου μία στις 218, από τροχαίο μία στις 90 και από γρίπη μία στις 63.

Το 2016, σύμφωνα με το Associated Press, συνέβησαν παγκοσμίως 81 επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους και από αυτές υπήρξαν τέσσερις θάνατοι. Είναι όμως 290 φορές πιθανότερο να πεθάνει κανείς στη θάλασσα από σύγκρουση σκαφών και 132 φορές πιθανότερο να πνιγεί, από ό,τι να δεχθεί φονική επίθεση καρχαρία.

Από στατιστική άποψη, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών δεν γίνονται σε κολυμβητές, αλλά σε σέρφερ και σε ασχολούμενους με παρεμφερή θαλάσσια σπορ. Όπου υπάρχουν πολλές θαλάσσιες χελώνες, τις οποίες κυνηγούν οι καρχαρίες, εκεί είναι πιθανότερο να γυροφέρνει κάποιος από αυτούς. Από την άλλη, όποιος ασχολείται με τις καταδύσεις, είναι 7.000 πιθανότερο να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τη νόσο των δυτών παρά λόγω επίθεσης καρχαρία.